top of page

Ηλεκτροθεραπεία  (AP-TENS) στο σπίτι

Γενικά

Στον παρακάτω οδηγό (που αποτελεί Update στις προηγούμενες οδηγίες) θα δούμε πώς μπορούμε πάρα πολύ εύκολα και με ελάχιστο κόστος να συνδέσουμε μία συσκευή ηλεκτοδιέγερσης παρόμοια με τα γνωστά TENS που ωστόσο το σήμα της θα έχει ειδική κυματομορφή, ίδια με της Ρώσικης συσκευής Scenar-Denas και τις παρόμοιες συσκευές (απομίμηση νευρικής ώσης - Action Potential TENS

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 10.28.08 μμ.png

ή AP-TENS) με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όχι μονο σε πόνους αλλά και σε πολλές άλλες παθήσεις όπως περιγράφω εδώ.

Αντίθετα με τις αρχικές οδηγίες, πλέον δεν χρειάζεται πρακτικά καμία κατασκευή εκ μέρους μας - απλά συνδέουμε έτοιμα εξαρτήματα και χρησιμοποιούμε τα αρχεία που δίνω στο τέλος του οδηγού για θεραπεία!

 

Τι θα χρειαστούμε (πατάμε την περιγραφή για link αγοράς):

  1. Τα αρχεία με τις κυματομορφές (ηχητικά αρχεία - παρακάτω)

  2. Έναν ισχυρό ενισχυτή με Equalizer που θα ανεβάσει την ένταση του ηχητικού σήματος τόσο ώστε να γίνει σήμα TENS (αισθητό στο δέρμα).

  3. Kαλώδιο ατερμάτιστο (με ελεύθερα συρματάκια στις άκρες) για τη σύνδεση του ενισχυτή με τα ηλεκτρόδια TENS (διπλό, έως 1,5mm διάμετρος καλωδίου η 2x0,35mm ονομαστικά). Το παίρνουμε είτε από το παραπάνω link είτε από κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό (παίρνουμε 1 μέτρο και ζητάμε να μας ''απογυμνώσουν'' τα άκρα του καλωδίου). * Αν δεν βρούμε τόσο λεπτό, στο τέλος του οδηγού εξηγώ πως ετοιμάζουμε καλώδιο 2x0,5mm που βρίσκουμε εύκολα παντού.

  4. Aνταλλακτικά ηλεκτρόδια TENS

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 10.35.55 μμ.png

Σύνδεση της συσκευής:

 

​Αν έχουμε πάρει από το ιατρείο καλώδιο-ηλεκρόδια, κάνουμε μόνο τη σύνδεση με τη συσκευή (3ο βήμα) και είμαστε έτοιμοι. Αν οχι, θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε το καλώδιο ώστε να συνδέσουμε τον ενισχυτή με τα ηλεκτρόδια TENS. Συνήθως στο κατάστημα με τα ηλεκτρολογικά μπορούν να μας απογυμνώσουν λίγο τα άκρα για να είναι έτοιμο.

Αλλιώς το κάνουμε εμείς ως εξής:

  1. Με ένα ψαλίδι διαχωρίζουμε λίγο τα δύο καλωδιάκια (κάνουμε ένα κοψιματάκι στην άκρη και τα τραβάμε να αποχωριστούν):

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 11.11.22 μμ.png

2.  Χρησιμοποιώντας το ψαλίδι απογυμνώνουμε τις άκρες από τα καλωδιάκια όπως φαίνεται δίπλα (σφίγγοντας ελαφρά το πλαστικό περίβλημα και τραβώντας το) η στο αρχικό βίντεο στο 5:52

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 11.32.25 μμ.png

3. Στη συνέχεια συνδέουμε τη μία άκρη του καλωδίου (το κόκκινο και μαύρο συρμακάκι) στο πίσω μέρος του ενισχυτή, στις υποδοχές R-CH (πιέζουμε κάτω το κόκκινο και μαύρο διακοπτάκι και βαζουμε τα καλώδια στην υποδοχή).

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 11.39.02 μμ.png

4. Συνδέουμε την άλλη άκρη του καλωδίου στα ηλεκτρόδια ως εξής: Γυρίζουμε τα συρματάκια προς τα πίσω και πιέζουμε το κάθε καλωδιάκι μέσα στην υποδοχή του ηλεκτρόδιου:

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 11.50.01 μμ.png

 Είμαστε έτοιμοι!

Πώς κάνουμε θεραπεία:

​Θα χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας συνδέοντας την με το κινητό η τον υπολογιστή μας με Bluetooth. Αν θελήσουμε να τη συνδέσουμε με καλώδιο, θα χρειαστεί να προμηθευτούμε ένα επιπλέον καλώδιο (audio to RCA) και οι οδηγίες είναι λιγο διαφορετικές, περισσότερα εδώ. ​ Προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό κινητό αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Θα χρειαστεί αρχικά να κατεβάσετε τις συχνότητες στον υπολογιστή σας (Zip Download), και να τις περάσετε στο κινητό. Εναλλακτικά μπορείτε να τις παίξετε απευθείας από το κινητό σας, ανοίγοντας τη σελίδα: ''προγράμματα-συχνότητες''.

1. Ανοίγουμε τον ενισχυτή (ON), γυρίζουμε τα ρυθμιστικά "BASS" και  "TREBLE" στο μέγιστο και την ένταση "VOLUME" στο ελάχιστο (τελείως κλειστή). Μετά πατάμε το κουμπί "FM" (μικρός πράσινος κύκλος) δύο φορές, ώστε να ανάψει το μπλέ λαμπάκι (BT-Bluetooth):

Στιγμιότυπο 2022-08-28, 2.38.54 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-28, 2.39.36 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-28, 2.39.06 μμ.png

 2. Ενεργοποιούμε το Bluetooth και στο κινητό η τον υπολογιστή μας (από όπου θα παίξουμε τα αρχεία) και συνδέουμε τη συσκευή μας με τον ενισχυτή (φαίνεται στη συσκευή μας ως ακουστικά ''Bluetooth'' - απλά επιλέγουμε ''Σύνδεση''). Προσοχή αν χρησιμοποιήσουμε κινητό να το βάλουμε σε λειτουργία πτήσης και γενικά να μην παίξει κάποιος άλλος ήχος στη συσκευή μας (πχ Video, μουσική κτλ) γιατί θα γίνει και αυτός σήμα TENS!

  3. Βάζουμε τα ηλεκτρόδια στο σημείο που θα κάνουμε

θεραπεία (το ένα ακριβώς στο σημείο που πονάει και

το άλλο δίπλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους), βρίσκουμε στη συσκευή μας το κατάλληλο πρόγραμμα η συχνότητα (είτε απο το φάκελο που κατεβάσαμε είτε απευθείας από την αντίστοιχη σελίδα, πχ "Back - Μέση"), το ξεκινάμε και ανεβάζουμε την ένταση του κινητού στο μέγιστο!

Στιγμιότυπο 2022-08-28, 2.43.32 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-28, 2.43.44 μμ.png

 4. Αρχίζουμε να ανεβάζουμε την ένταση του ενισχυτή (VOLUME) σιγά - σιγά μέχρι ίσα

που να νιώσουμε το ερέθισμα (σαν μυρμίγκιασμα) στο δέρμα μας. Όχι δυνατά, μόλις να είναι αισθητό! Είμαστε έτοιμοι, η θεραπεία έχει ξεκινήσει!
Βάζουμε προαιρετικά κι ένα χρονόμετρο (σε άλλη συσκευή) για το χρόνο θεραπείας (πχ 15min) ώστε να θυμηθούμε να κλείσουμε τη συσκευή μας.

5. Αν το σήμα δεν είναι αρκετά δυνατό και στη μέγιστη ένταση του ενισχυτή ίσα που το νιώθουμε σε κάποιες σημεία ενώ σε άλλα (πχ στα πόδια) δεν το νιώθουμε καθόλου, μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή Bass Booster, να την ανοίξουμε πρίν ξεκινήσουμε να παίζουμε το αρχείο ήχου και να ανεβάσουμε όλες τις εντάσεις στο μέγιστο (Bass Boost, Extra Boost καθώς και όλες τις συχνότητες). Με τον τρόπο αυτό το σήμα της συσκευής ενισχύεται πολύ - προσοχή να ξεκινάμε πάντα με την ένταση του ενισχυτή τελείως κλειστή και να την ανεβάζουμε σταδιακά!

6. Αν κάνουμε θεραπεία βραδυνές ώρες, προτείνω να καλύπτουμε την πρόσθια επιφάνεια του ενισχυτή με ένα σκούρο ύφασμα (πχ πετσετάκι) γιατί τα μπλέ LED είναι επιβαρυντικά για τη βιολογία μας, ιδιαίτερα τη νύχτα.

7. Μόλις τελειώσει η θεραπεία, πρώτα κατεβάζουμε την ένταση του ενισχυτή (VOLUME)

 στο MIN (τελείως κλειστό) και μετά σταματάμε το αρχείο στον υπολογιστή/κινητό και

 αποσυνδέουμε τα ηλεκτρόδια.

 8. Tip: Για να κρατήσουν τα ηλεκτρόδια μεγάλο διάστημα και να κολλάνε καλά κάθε φορά, είναι σημαντικό αμέσως μετά από κάθε χρήση να τα βρέχουμε ελαφρά με αλκοολούχο διάλυμμα και να τα κολλάμε και ξεκολλάμε μεταξύ τους αρκετές φορές (γυρίζοντας τα παράλληλα το ένα ως προς το άλλο) μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε δυνατά - και τότε μόνο να τα ξαναβάλλουμε στη ζελατίνα.

Η διαδικασία φαίνεται σ' αυτό το βίντεο στο 14:05.

Για τα προγράμματα - συχνότητες και αναλυτικές οδηγίες για κάθε πρόβλημα

(ποιο αρχείο θα χρησιμοποιήσουμε, που βάζουμε τα ηλεκτρόδια κτλ)

πατήστε ΕΔΩ.

Στιγμιότυπο 2022-08-17, 8.01.09 πμ.png
Στιγμιότυπο 2022-05-12, 7.32.17 μμ.png

Αντενδείξεις - κίνδυνοι θεραπείας

 

Η μόνη αντένδειξη για ηλεκτροθεραπεία με τη συσκευή μας είναι η ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη ενώ σχετική αντένδειξη αποτελεί και το ιστορικό ηλεκτρικής υπερευαισθησίας.  Ακόμη, είναι σημαντικό αν κάνουμε θεραπεία σε ευαίσθητη περιοχή (πχ κεφάλι), να ελέγχουμε πρώτα τα ηλεκτρόδια στο χέρι μας και μετά με προσοχή να τα εφαρμόζουμε στην ευαίσθητη περιοχή - και πάντα ξεκινάμε και τελειώνουμε με την ένταση του ενισχυτή τελείως χαμηλωμένη (πριν τοποθετήσουμε και πριν αφαιρέσουμε τα ηλεκτρόδια).

* Ετοιμασία του καλωδίου που βρίσκουμε εύκολα σε ηλεκτρολογικά (2x0,5):

To λεπτό καλωδιάκι που βοεύει για την κατασκευή μας δεν βρίσκεται εύκολα σε καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού. Αυτό που θα βρούμε παντού είναι το διπλό 0,5mm (2x0,5mm).

Για να το χρησιμοποιήσουμε κάνουμε το εξής:

Αφού απογυμνώσουμε τις άκρες του καλωδίου, το βάζουμε σε ξύλο κοπής (πχ για σαλάτα) και χρησιμοποιώντας ένα κοπίδι "φαλτσάρουμε" την άκρη του: 

Στιγμιότυπο 2022-09-15, 8.09.12 μμ.png

Βάζουμε το κοπίδι όπως φαίνεται δίπλα (με κλίση) και κρατώντας το σταθερά, το πιέζουμε προς τα κάτω και τραβάμε αργά το καλώδιο ώστε να φύγει το κάλυμμα. 

Στη συνέχεια γυρίζουμε λίγο το καλώδιο και κάνουμε το ίδιο και από άλλη γωνία, ώστε να καθαρίσουμε πάνω από τη μισή περιφέρεια του καλωδίου:

Τέλος γυρίζουμε το ελεύθερο καλώδιο πάνω στο πλαστικό που έμεινε και είμαστε έτοιμοι. Τώρα το άκρο είναι λεπτό και μπορεί να σφηνώσει άνετα στην υποδοχή των ηλεκτροδίων

Στιγμιότυπο 2022-09-15, 8.09.33 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-09-15, 8.09.41 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-09-15, 8.13.30 μμ.png

Καλή Θεραπεία!

Μόσχος Δημήτρης

Ορθοπαιδικός

bottom of page