ΜΟΣΧΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδικευθείς στη μέθοδο Ilizarov
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2316 008 908
DIY ηλεκτροθεραπεία (AP-TENS)
Γενικά
Στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς μπορούμε πολύ εύκολα (απλά ενώνοντας 2-3 καλώδια) και πολύ οικονομικά (20-30 ευρώ), να φτιάξουμε μόνοι μας (DIY) μία συσκευή ηλεκτοδιέγερσης παρόμοια με τα
γνωστά TENS που ωστόσο το σήμα της θα έχει
ειδική κυματομορφή, ίδια με τη Ρώσικη συσκευή
Scenar-Denas και τις παρόμοιες (απομίμηση νευρικής ώσης - Action Potential TENS ή AP-TENS) με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όχι μονο σε πόνους αλλά και σε πολλές άλλες παθήσεις οπως περιγράφω εδώ!
Βίντεο με τις οδηγίες (κατασκευή και χρήση)
Υλικά (πατάμε το καθένα για link αγοράς)
Για να φτιάξουμε τη συσκευή θα χρειαστούμε:
H συσκευή μπορεί να γίνει και μόνο με τα παραπάνω υλικά (κόστος 20-30 ευρώ).
Ωστόσο, αν αγοράσουμε και 3 ζεύγη φίς τροφοδοσίας (3 αρσενικά και 3 Θηλυκά) μπορουμε να
κρατήσουμε και τα ηχεία (ώστε να λειτουργούν ως ηχεία όταν δεν χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας), ενώ με ένα απογυμνωτή καλωδίων η σύνδεση που θα κάνουμε θα γίνει πιο εύκολη (εναλλακτικά γίνεται και με ένα απλό ψαλίδι). Τέλος, με μετατροπέα USB-C μπορούμε να κάνουμε τη συσκευή μας τελείως φορητή (να παίρνει ρεύμα από τo κινητό μας).
-
Για τους Θεσσαλονικείς, διευθύνσεις για άμεση αγορά υλικών (και κατασκευή :-) χωρίς αναμονή για ταχυδρομείο, στο τέλος της σελίδας.
-
Ο μετασχηματιστής γράφει πάνω AC-DC αλλά είναι τροποποιημένος, ισχύει το κίτρινο αυτοκόλλλητο που γράφει AC μόνο - δεν ισχύει το τυπωμένο μαύρο που λέει AC-DC.
Τρόπος Λειτουργίας
Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας αρχεία ήχου σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που γίνονται αισθητά στο δέρμα. Τα αρχεία ήχου (παρακάτω) είναι κυματομορφές τύπου νευρικής ώσης
(ίδια με της συσκευής Scenar-Denas και τις παρόμοιες συσκευές), που περνούν αρχικά από τον ενισχυτή (αύξηση έντασης) και μετά ανάστροφα από τον μετασχηματιστή (αύξηση τάσης) και τέλος διοχετεύονται στο δέρμα μέσω των ηλεκτροδίων προκαλώντας ρύθμιση του νευρικού συστήματος.
Κατασκευή
Αφού συγκεντρώσουμε τα υλικά μας, αρχικά δοκιμάσουμε ότι λειτουργούν (τα ηχεία και ο μετασχηματιστής - αναλυτικές οδηγίες στο βίντεο) και στη συνέχεια κάνουμε τα εξής:
1. Κόβουμε τα καλώδια των ηχείων περίπου 10-12 εκατοστά από τον ενισχυτή, όπως φαίνεται δίπλα (ανάμεσα στον ενισχυτή και τα ηχεία, προς την πλευρά του ενισχυτή). Αν δεν έχουμε απογυμνωτή καλωδίων, αφήνουμε λίγο περισσότερο καλώδιο για ασφάλεια.
2. Κόβουμε το καλώδιο του μετασχηματιστή περίπου 10-12 εκατοστά από τον μετασχηματιστή (επίσης λίγο παραπάνω αν δεν έχουμε απογυμνωτή).
3. Ενώνουμε τα καλώδια που κόψαμε ως εξής:
Το καλώδιο του ενισχυτή που κόπηκε ήταν διπλό (πήγαινε στα δύο ηχεία). Τα διαχωρίζουμε (λίγα εκατοστά) και το ένα το καλύπτουμε με κολλητική ταινία. Το δεύτερο (δεν έχει σημασία ποιο) θα το ενώσουμε με το κομμένο
καλώδιο του μετασχηματιστή: Το κάθε καλώδιο αποτελείται από δύο καλωδιάκια. Τα διαχωρίζουμε ελαφρά, απογυμνώνουμε περίπου 1 εκατοστό από το καθένα είτε με τον απογυμνωτή είτε με ψαλίδι (στρίβοντας το καλώδιο ανάμεσα στο ψαλίδι και τραβώντας να φύγει το πλαστικό), τα συνδέουμε μεταξύ τους (αυτά του ηχείου με αυτά του μετασχηματιστή) τυλίγοντας τα συρματάκια μεταξύ τους ένα με ένα (πάλι δεν έχει σημασία ποιο συνδέουμε με ποιο καθώς το σήμα είναι εναλασσόμενο και όχι συνεχές) και τα καλύπτουμε χωριστά με κολλητική ταινία (δύο συνδέσεις).
4. Το καλώδιο που κόψαμε και αφαιρέσαμε από τον μετασχηματιστή, το ενώνουμε απο τη μία πλευρά με το φίς ρεύματος και απο την άλλη με τα ηλεκτρόδια TENS: Απογυμνώνουμε όπως παραπάνω τα καλωδιάκια του και απο τις δύο πλευρές (αφού αφαιρέσουμε το βύσμα που είχε για σύνδεση με συσκευές) και συνδέουμε τη μία πλευρά στο φίς ρεύματος (το ανοίγουμε με κατσαβίδι και συνδέουμε τα καλώδια στις υποδοχές τους) και την άλλη πλευρά στα ηλεκτρόδια (απογυμνώνοντας τις άκρες των καλωδίων, γυρίζοντας τα συρματάκια προς τα πίσω και πιέζοντας τα καλώδια μέσα στα συνδετικά των ηλεκτροδίων).
5. Αν θέλουμε να μην πετάξουμε τα ηχεία, σε όλα τα κοψίματα που κάναμε στα πρώτα δύο βήματα, συνδέουμε από ένα φις τροφοδοσίας (link παραπάνω). Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συνδέουμε και να αποσυνδέουμε στον ενισχυτή τόσο τα ηχεία (για να τα χρησιμοποιούμε κανονικά) όσο και τον μετασχηματιστή (για χρήση της συσκευής ηλεκτροθεραπείας). Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με κλιπ μπαταρίας 9V με καλώδιο (σύνδεση - αποσύνδεση των καλωδίων).
6. Τέλος συνδέουμε απλά το φις στον μετασχηματιστή, μειώνουμε την ένταση του ενισχυτή στο ελάχιστο (κλειστό), γυρίζουμε τον επιλογέα του μετασχηματιστή στα 1,5v (με κατσαβίδι) και είμαστε έτοιμοι!
Τρόπος χρήσης της συσκευής
Για να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή μας χρειαζόμαστε τα αρχεία ήχμου/κυματομορφές (παρακάτω). Αυτά είτε τα παίζουμε απευθείας από την αντίστοιχη σελίδα, είτε τα κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας (πατώντας εδώ ) και τα περνάμε σε κινητό, Tablet η Mp3 Player.
Για να τα περάσουμε σε Android κινητό, χρησιμοποιουμε την εφαρμογή android file transfer ενώ αν έχουμε iPhone/iPad την αντίστοιχη εφαρμογή της Apple (iTunes).
Η διαδικασία που ακολουθούμε σε κάθε θεραπεία είναι η εξής:
1. Ελέγχουμε ότι ο ενισχυτής είναι τελείως χαμηλωμένος (στο μηδέν). Πολύ σημαντικό πρώτο (και τελευταίο) βήμα σε κάθε θεραπεία!!
2. Ελέγχουμε ότι δεν παίζει κάποιο αρχείο ήχου (πχ βίντεο) στον υπολογιστή η το κινητό που θα χρησιμοποιούμε (αν είναι κινητό το βάζουμε και σε λειτουργία πτήσης) !!!
3. Συνδέουμε το βύσμα ήχου στη συσκευή μας (κινητό η υπολογιστής).
4. Συνδέουμε το βύσμα USB σε θύρα USB του υπολογιστή η σε φορτιστή USB. Εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας μετατροπέα USB-C σε A, το συνδέουμε στο κινητό μας - οπότε η συσκευή γίνεται τελείως φορητή!
5. Βάζουμε τα ηλεκτρόδια στο σημείο που πονάει η που θα κάνουμε θεραπεία (οδηγός παρακάτω με τα προγράμματα).
6. Επιλέγουμε το πρόγραμμα η συχνότητα που θέλουμε και πατάμε Play
7. Aνεβάζουμε την ένταση στη συσκευή μας στο μέγιστο και μετά σιγά σιγά ανεβάζουμε και την ένταση του ενισχυτή, μέχρι να αρχίσουμε να νιώθουμε ένα ήπιο ερέθισμα σαν μηρμίγκιασμα - αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι σημαντικό να είναι μολις αντιληπτό, όχι έντονο !!
8. Βάζουμε ένα ξυπνητήρι (όχι στην ίδια συσκευή!) για το χρόνο θεραπείας (πχ 5΄).
9. Μόλις τελειώσει η θεραπεία, πρώτα χαμηλώνουμε τελείως την ένταση του ενισχυτή, μετά σταματάμε το αρχείο που παίζει στη συσκευή μας, ξεκολλάμε και τα ηλεκτρόδια και είμαστε έτοιμοι!
10. Αν δεν δούμε άμεσα διαφορά, μπορούμε να δοκιμάσουμε και άλλο πρόγραμμα.
Προτεινόμενο: 40hz, 5min (για κάθε μυοσκελτικό πρόβλημα αλλά και κάθε άλλο θέμα υγείας :-)
Για τα προγράμματα - συχνότητες και αναλυτικές οδηγίες για κάθε πρόβλημα
(ποιο αρχείο θα χρησιμοποιήσουμε, που βάζουμε τα ηλεκτρόδια κτλ)
πατήστε ΕΔΩ.
Αντενδείξεις - κίνδυνοι θεραπείας
Η μόνη αντένδειξη για ηλεκτροθεραπεία με τη συσκευή μας είναι η ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη ενώ σχετική αντένδειξη αποτελεί και το ιστορικό ηλεκτρικής υπερευαισθησίας. Ακόμη, είναι σημαντικό αν κάνουμε θεραπεία σε ευαίσθητη περιοχή (πχ κεφάλι), να ελέγχουμε πρώτα τα ηλεκτρόδια στο χέρι μας και μετά με προσοχή να τα εφαρμόζουμε στην ευαίσθητη περιοχή - και πάντα ξεκινάμε και τελειώνουμε με την ένταση του ενισχυτή τελείως χαμηλωμένη (πριν τοποθετήσουμε και πριν αφαιρέσουμε τα ηλεκτρόδια).
* Για τους Θεσσαλονικείς, άμεση αγορά υλικών (και κατασκευή :-) χωρίς αναμονή για ταχυδρομείο:
- Telnet, Ανατολικής Θράκης 30 - 32, Κ. Τούμπα, Tηλ 2310 923088
(NOD BASE.2.ZERO 6W, 8,90 ευρώ) * Δέστε σημείωση στο τέλος της σελίδας
- Actuell Electronics, Γιάννη Χαλκίδη 3, Χαριλάου, τηλ 2310 322655
(Τροφοδοτικό AC-AC ΜΕΤΑΒΛHTO 500mA MW 691, (8,4ευρώ).
3. Θηλυκό φις ρεύματος (όπως και απογυμνωτής καλωδίων):
- Σε κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό της γειτονιάς σας
4. Ανταλλακτικά ηλεκτρόδια TENS:
- Καλούσος, Λύσσανδρου 8, Τηλ 2310827031
(FIAB SpA Ηλεκτρόδιο Tens Μ4xΠ4cm 4τμχ, 3,60ευρώ)
Για φις τροφοδοσίας (η κλιπ μπαταρίας 9V με καλώδιο - που κάνει επίσης
για να κρατήσουμε τα ηχεία): - Ιωαννίδης, Μαρασλή 78, τηλ 2310308497
* Τα ηχεία NOD BASE.2.ZERO άλλαξαν πρόσφατα τα καλώδια τους και πλέον είναι πολύ λεπτά με μονωτική επίστρωση και όχι πλαστική κάλυψη. Η σύνδεση τους γίνεται όπως δείχνω εδώ η εναλλακτικά (και ίσως ευκολότερα) καίγοντας την μονωτική επίστρωση με αναπτήρα.
Καλή Θεραπεία!
Μόσχος Δημήτρης
Ορθοπαιδικός