top of page

Ηλεκτρομαγνητική βελτίωση

Αναλυτικές Οδηγίες παρακάτω, στον οδηγό υγείας τα βασικά.

—   Συντονίζω το βιολογικό μου ρολόι:

1. Κοιμάμαι, ξυπνάω και τρώω τις ίδιες ώρες κάθε μέρα!

Το βιολογικό ρολόι (κιρκαδικός ρυθμός) ρυθμίζεται κυρίως από το φως (ηλικακό) και το φαγητό και οι σταθερές ώρες ύπνου - έγερσης και φαγητού είναι βασικής σημασίας!!  Το jet lag που νιώθουμε όταν ταξιδεύουμε σε άλλη χώρα είναι ακριβώς η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού. Ας μην το κάνουμε στον εαυτό μας κάθε Σαββατοκύριακο (ξενύχτυ - ύπνος μέχρι αργά), γιατί παίρνει πολλές μέρες να επανέλθουμε μετά και δυσκολεύουμε πολύ το σύστημα μας!!

Στιγμιότυπο 2021-05-27, 10.24.03 μμ.png
Σταθερές ώρες
Στιγμιότυπο 2021-05-27, 10.18.57 μμ.png

 2. Ξυπνάω με την ανατολή του ήλιου και το πρώτο φως που βλέπω είναι του ήλιου, όχι το κινητό μου η το φως του δωματίου (ώστε να ξεκινήσει σωστά η ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού καθώς το μπλε φως του πρωινού ήλιο μας ξυπνάει και δίνει ενέργεια για όλη τη μέρα) !!! Ιδανικά βγαίνω έξω (ταράτσα αν χρειάζεται) και βλέπω την ανατολή (όχι τον ήλιο απευθείας φυσικά) για όσο χρόνο μπορώ (5’ είναι αρκετά αλλά 20-30’ ακόμη καλύτερα).

Morging Sun

Ιδανικά κάνω ταυτόχρονα κάνω γείωση, δηλαδή έχω ηλεκτρική επαφή με τη γη (παραπάνω, γείωση), πχ πιάνοντας το κάγκελο του μπαλκονιού και κάνω την παρακάτω αναπνευστική άσκηση:

Αναπνοές με συγκράτηση για αύξηση της οξογόνωσης του αίματος: 

Κάνω 3 κύκλους από 10-20 πολύ βαθιές αναπνοές (γεμίζω τελείως τους πνεύμονες μου σε κάθε αναπνοή) και στο τέλος του κάθε κύκλου βγάζω όλο τον αέρα (εκπνέω τελείως) και κρατάω την αναπνοή μου όσο περισσότερο μπορώ. Αυτό κάνει τους ιστούς να ζητήσουν οξυγόνο που μόλις τους το δώσω στον επόμενο κύκλο αναπνοών το λαμβάνουν και το χρησιμοποιούν πολύ καλύτερα. Όταν δεν αντέχω άλλο, παίρνω βαθιά ανάσα, κρατάω για 10' και περνάω στον 2ο κύκλο αναπνοών. Η τεχνική φαίνεται στο 7:15 σ΄αυτό το βίντεο καθώς και στη σελίδα του εμπνευστή της, Wim Hoff εδώ.

Breathing

3. Βγαίνω στον ήλιο όσο συχνότερα γίνεται (αν η δουλειά μου δεν το επιτρέπει, έστω ολιγόλεπτα ‘’διαλείμματα ήλιου" όσο συχνά μπορώ όλη την ημέρα για να ρυθμίσω το ρολόι μου (να ξέρει ο εγέφαλος μου τι ώρα είναι) κάτι που δεν γίνεται ποτέ με τα φώτα εσωτερικού χώρου….

Αν μπορώ να είμαι έξω όλη την ημέρα (πχ διακοπές), παίρνω κατάλληλες προφυλάξεις (παρακάτω: 4. Αύξηση έκθεσης στον ήλιο).

Ακόμη είναι πολύ καλά αν μπορω να βλέπω και το ηλιοβασίλεμα!!

4. Αυξάνω την έκθεση στον ήλιο:  Βγαίνω σε εξωτερικό χώρο με φυσικό φωτισμό (ήλιος) όσο περισσότερο μπορώ (δεν χρειάζεται άμεση έκθεση στον ήλιο, και το εξωτερικό φως του ουρανού αρκεί). Ακόμη και στη σκιά είναι πολύ καλύτερα από ότι σε εσωτερικό χώρο με τεχνητά φώτα. Αν η δουλειά μου είναι σε εσωτερικό χώρο, κάνω όσα περισσότερα ‘’διαλείμματα ήλιου’’ μπορώ. Έστω και 5’ κάθε ώρα η δίωρο είναι πολύ καλύτερα από το τίποτα

Στιγμιότυπο 2021-05-23, 10.27.47 μμ.png
Sun Exposure

(πχ τρώω στο μπαλκόνι κτλ) γιατί δίνουν στο βιολογικό μου ρολόι σήμα για το τι ώρα είναι και το διατηρώ συντονισμένο.

Στιγμιότυπο 2021-05-27, 10.41.46 μμ.png

Αν έχω τη δυνατότητα για άφθονη έκθεση (πχ διακοπές), δεν κάνω υπερβολές! Είναι σημαντικό να αυξήσω σταδιακά την έκθεση μου (κάθε μέρα και λίγο περισσότερο) και ακούγοντας το σώμα μου (μένω στον ήλιο όσο νιώθω ευχάριστα - αλλιώς πάω αμέσως σε σκιά). Προτείνεται να βγούμε έξω κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς η υπέρυθρη πρωινή ακτινοβολία προετοιμάζει το δέρμα μου (precondition) για την πιο επιβαρυντική - αλλά και χρήσιμη για την παραγωγή βιταμίνης D, υπεριώδη ακτινοβολία του μεσημεριού

Επίσης, έκθεση ξανά το βράδυ πριν τη δύση του ήλιου δίνει επιπλέον υπέρυθρη στο δέρμα μας που επουλώνει την οποία προσωρινή ζημιά έχει προκαλέσει ο μεσημεριανός ήλιος (η τα μπλε φώτα εσωτερικού χώρου). Με σταδιακή έκθεση και κυρίως έκθεση τις πρωινές και βράδυνες ώρες, δεν χρειαζόμαστε αντιηλιακά (που έχουν τοξικά χημικά). Εννοείται ότι ακούμε το σώμα μας και στην αρχή τουλάχιστον περιορίζουμε την έκθεση μας τις μεσημεριανές ώρες η χρησιμοποιούμε καπέλο, βρισκόμαστε στη σκιά κτλ. Χρησιμοποιούμε τον ήλιο σωστά για μέγιστο όφελος!

Αν δεν έχουμε δυνατότητα επαρκούς έκθεσης στον ήλιο (πολύωρη εργασία σε κλειστό χώρο με τεχνητά φώτα) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ μια συσκευή αναπλήρωσης ερυθρών και υπέρυθρων ακτίνων (καθώς όπως αναφέραμε τα τεχνητά φώτα έχουν υπερβολικό μπλε και το κόκκινο αντιρροπεί τη ζημιά του μπλε). Πέρα από τις παραπάνω συσκευές υπερύθρων με LED η θεραπεία μπορεί να γίνει και με απλή λάμπα υπερύθρων όπως εξηγώ εδώ  (περιγραφή στο κάτω μέρος της σελίδας, θέλουμε έκθεση για 30΄καθημερινά, κυρίως τους χειμερινούς μήνες).  Ο χρόνος χρήσης των συσκευών αυτών πρέπει να ρυθμίζεται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους (γιατί ενώ η σύντομη χρήση τους είναι ευεργετική, η υπερβολική μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Στιγμιότυπο 2021-05-23, 10.32.50 μμ.png

Eναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα θερμαινόμενο στρώμα με κεραμικά που επίσης εκπέμπει υπέρυθρες (μακρών κυμάτων), καθώς και ήπιο μαγνητικό πεδίο και αρνητικά ιόντα.

Περισσότερα στον σχετικό οδηγό.

Στιγμιότυπο 2021-05-25, 10.04.12 μμ.png

5. Αλλάζω τους λαμπτήρες, ρυθμίζω τις οθόνες, κτλ:  Οι μόνες λάμπες που εκπέμπουν ασφαλές φάσμα (πλούσιο σε θεραπευτικό κόκκινο και υπέρυθρο οπως του ηλίου) είναι οι πυράκτωσης και οι αλογόνου: Αντικαθιστώ όλες τις LED και φθορισμού (που δεν έχουν καθόλου υπέρυθρο) με πυράκτωσης η αλογόνου!!

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν (πχ σωλήνες φθορισμού που δεν αντικαθίστανται με πυράκτωσης), βάζω τουλάχιστον Θερμές LED η φθορισμού (οι ψυχρές είναι οι χειρότερες γιατί έχουν περισσότερο

Warm Lights

στρεσσογόνο μπλέ) και ιδανικά βάζω και μία πυράκτωσης η αλογόνου κάπου κοντά ώστε να εξισορροπείται το φάσμα! 

Όσες δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε, τις καλύπτουμε με κίτρινη ζελατίνα που κόβει το υπερβολικό μπλε - πχ αυτή, ελεγμένη με φασματοσκόπιο, δουλεύει πολύ καλά. Αυτό το κάνουμε για την τηλεόραση (LED), οθόνη υπολογιστή, κινητό κτλ!!! Ειδικά για τον υπολογιστή και το κινητό υπάρχουν και προγράμματα που κάνουν το ίδιο χωρίς τη μεμβράνη (f.lux, Twilight). Aκόμη, στα κινητά/tablet ενεργοποιούμε τα φίλτρα ''reading mode'' και ''eye comfort'' που έχουν οι συσκευές απο μόνες τους.

Ωστόσο το κίτρινο φίλτρο είναι ασφαλέστερο + κάποια λάμπα πυράκτωσης κοντά για αντιρρόπηση - θεραπεία!

Στιγμιότυπο 2021-05-25, 10.13.52 μμ.png

Όταν είμαστε έξω σε χώρο με κακό φωτισμό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε (πχ Σουπερμάρκετ), χρησιμοποιούμε γυαλιά προστασίας από το μπλε φως, πχ αυτά (προσοχή, υπάρχουν και τελείως διαφανή που δεν κάνουν τίποτα, πρέπει να έχουν ελαφρά κίτρινη απόχρωση) και καλύπτουμε το σώμα μας όσο περισσότερο μπορούμε (ειδικά το θυρεοειδή που επηρεάζεται έντονα αρνητικά από το μπλε φως)!  Τα ίδια γυαλιά προστατεύουν τα μάτια μας και από οθόνες που δεν έχουν πρόγραμμα προστασίας όπως το Flux.

Στιγμιότυπο 2021-05-27, 10.56.06 μμ.png

Με τα φώτα, πέρα από το φάσμα, υπάρχουν και δύο ακόμη θέματα, το flickering και το Dirty Electricity.  Όταν το φως είναι με εναλασσόμενο ρεύμα (όπως στα σπίτια μας), το φως αναβοσβήνει 50 φορές το δευτερόλεπτο (flicker) κουράζοντας και στρεσσάροντας τα μάτια και τον εγκέφαλο μας. Οι πυράκτωσης έχουν πολύ λιγο flicker (γιατί αργούν να ανταποκριθουν στις αλλαγές) αλλά οι LED και φθορισμού μπορεί να είναι τραγικές. Ειδικά αν υπάρχει Dimmer το Flicker είναι πολύ έντονο και πολύ επιβαρυντικό!

Αν έχουμε LED η φθορισμού που δεν μπορουμε να αντικαταστήσουμε με πυράκτωσης, ελέγχουμε το flicker με αυτή την εφαρμογή και αλλάζουμε τη λάμπα αν χρειαστεί. 

Το Dirty Electricity αφορά στη δημιουργία χαοτικών αρμονικών συχνοτήτων πάνω στη βασική συχνότητα (50hz) του ηλεκτρικού ρεύματος και φαίνεται ότι αυτός είναι ο βασικός μηχανισμός που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα σπίτια μας είναι επιβαρυντική για την υγεία. Το φαινομενο προκαλείται κυρίως απο ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, λάμπες LED και φθορισμού) και καθιστά ιδιαίτερα επιζήμια την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων (ELF) που δημιουργείται καθημερινά σε χώρους με εναλασσόμενο ρεύμα όπως τα σπίτια μας.

Στιγμιότυπο 2021-05-25, 10.19.34 μμ.png
Dirty Electricity

Γενικά οι λαμπτήρες πυράκτωσης - αλογόνου δεν προκαλούν ιδιαίτερα το φαινόμενο dirty Electricity ενώ οι LED - φθορισμού μπορεί να προκαλούν απο μέτριο εώς πολύ έντονο DE. Υπάρχουν συσκευές ελέγχου για Dirty Electricity οπως αυτή που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε (και να πετάξουμε) τις επιβαρυντικές λάμπες. Ωστόσο επειδή πάντα υπάρχει Dirty Electricity στα σύγχρονα σπίτα, η απλουστερη λυση είναι ένα η δύο φίλτρα ανά δωμάτια (που μπαίνουν σε πρίζες του σπιτιού μας) και μειώνουν το φαινόμενο στο ελάχιστο καθιστώντας την ηλεκτρομανγητική ακτινοβολία (ELF) ακίνδυνη έως και ευεργετική για την υγεία μας.

Night Light
Electromagnetic.png
Στιγμιότυπο 2021-05-29, 7.12.29 μμ.png

6. Μετά τη δύση του ήλιου και κυρίως 2 ώρες πριν κοιμηθώ χρησιμοποιώ γυαλιά πλήρους κατάργησης του μπλε φωτός όπως αυτά ή  αυτά, (αν φοράω γυαλιά οράσεως, μπαίνουν από πάνω) - ελεγμένα με φασματοσκόπιο, αποκλείουν τελείως το μπλέ φώς (98% προστασία). Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα!!!  Ο λόγος είναι ότι όπως αναφέραμε παραπάνω, το μπλε φως στη διάρκεια της μέρας έχει θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες (αύξηση εγρήγορσης αλλά και ζημιά - στρες στο μάτι και τα μιτοχόνδρια). Τη νύχτα όμως είναι μόνο επιβαρυντικό σε βαθμό τοξικότητας, καθώς δίνει σήμα ότι είναι μέρα, διαταράσσει σημαντικά το βιολογικό ρολόι και σταματάει την παραγωγή μελατονίνης (κακός ύπνος, όχι επούλωση του στρες της ημέρας κτλ). Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό μετά τη δύση και ως την ανατολή (και το πρωί αν ξυπνήσω νωρίς) να φοράω πάντα τα κόκκινα/πορτοκαλί  γυαλιά μου!!!!!

7. Απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο που κοιμάμαι!!! Επίσης πολύ σημαντικό αλλά και συνήθως πολύ εύκολο βήμα!! Ακόμη και ένα φωτάκι νυχτός είναι ικανό να χαλάσει την ποιότητα του ύπνου μας (καταστολή παραγωγής μελατονίνης). Αν δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιούμε μάσκα ύπνου! Αν πρέπει να σηκωθούμε τη νύχτα (πχ για WC), χρησιμοποιούμε φακό ή άλλο φώς καλυμμένο με κόκκινη ζαλατίνα (καθόλου μπλέ), πχ αυτή, ελεγμένη με φασματοσκόπιο.

8. Τρώω τις ίδιες ώρες κάθε μέρα χωρίς αποκλίσεις! Όπως αναφέραμε και στο κεφάλαιο βιοχημείας, το φαγητό είναι ο δεύτερος ρυθμιστής του κιρκαδικού ρυθμού εκτός του φωτός. Πέρα από τη σταθερή ώρα φαγητού (και το ΣΚ!!), είναι σημαντικές και οι ώρες: Πρώτο γεύμα σύντομα μετά το ξύπνημα ώστε να συντονιστεί η έναρξη της μέρας στο μάτι και το έντερο (πχ αν ξυπνήσουμε στις 07:00 για την ανατολή, να φάμε πρωινό ως τις 07:30), όχι πολλά σνακ στο ενδιάμεσο και το τελευταίο γεύμα της ημέρας ιδανικά μέχρι 10 ώρες

Στιγμιότυπο 2021-05-27, 10.24.03 μμ.png

αργότερα (πχ 17:30 στο παραπάνω παράδειγμα). Σίγουρα πάντως όχι μετά τη δύση του ήλιου γιατί όπως το μπλε φως, και το φαγητό δίνει σήμα ότι είναι μέρα!!! Ακόμη, το τελευταίο γεύμα της ημέρα, τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο!

—   Μειώνω την ακτινοβολία:

Electromagnetic.png

9. Μειώνω την τεχνητή ακτινοβολία (EMF - πχ κινητά, Wifi, ασύρματα, χαμηλής συχνότητας, ραδιενέργεια): H μόνη ακτινοβολία που είναι συμβατή με τη βιολογία μας είναι η φυσική ακτινοβολία του ήλιου.

Η τεχνητή έχει φανεί ότι σχετίζεται με πλήθος προβλημάτων υγείας (πχ εδώ, εδώ κι εδώ).

Μειώνουμε όσο μπορούμε τις πηγές μη φυσικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

Α. Ασύρματα τηλέφωνα: Τα καταργούμε τελείως!! Βάζουμε σταθερές συσκευές καθώς οι ασύρματες εκπέμπουν συνεχώς έντονη ακτινοβολία, (αντίθετα με τα κινητά που εκπέμπουν ουσιαστικά μόνο κατά την κλήση).

Στιγμιότυπο 2021-05-29, 7.51.47 μμ.png
wreles phone

Β. Ρούτερ: το βάζουμε όσο πιο μακρυά γίνεται από το χώρο που καθόμαστε και το KΛΕΙΝΟΥΜΕ πάντα το βράδυ!!

 

Γ. Κινητά τηλέφωνα: Περιορίζουμε τη χρήση τους. Όταν χρησιμοποιούμε Wifi η δεδομένα κινητού (πχ σερφάρισμα στο ίντερνετ με το κινητό μας) είναι σαν να κρατάμε ένα Router στο χέρι μας, η ακτινοβολία έιναι πολύ υψηλή!! 

Στιγμιότυπο 2021-05-29, 7.51.29 μμ.png

Κλείνουμε πάντα ότι δεν χρειαζόμαστε (δεδομένα κινητού, Wifi, Bluetooth, Hotspot κτλ). Τη στιγμή που καλούμε απομακρύνουμε το κινητό από το σώμα μας (είναι η στιγμή που εκπέμπει πολύ έντονο σήμα). Μιλάμε μόνο με ανοιχτή ακρόαση η ακουστικά, όχι στο αυτί μας! Δεν το έχουμε ποτέ πάνω μας - το ακουμπάμε πάντα δίπλα, όπου βρισκόμαστε.

Το βράδυ το βάζουμε σε λειτουργία πτήσης - και όταν το βγάζουμε από τη λειτουργία πτήσης το κρατάμε για 1 λεπτό μακρυά μας (το πρώτο σήμα που εκπέμπει είναι πολύ δυνατό). Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα η Wifi το κρατάμε μακρυά απο το σώμα μας η χρησιμοποιούμε ποδιά ακτινοπροστασίας (κάνει και μία οποιαδήποτε επιφάνεια αλουμινίου, πχ ένα αντιολισθητικό αλουμινίου η μία ισοθερμική τσάντα αλουμινίου

Δ. Υπολογιστές/Laptop/Tablet. Κλείνουμε το Wifi οταν δεν το χρειαζόμαστε η συνδεόμαστε με καλώδιο (Ethernet). 

Οταν δουλεύουμε ΔΕΝ εχουμε το φορτιστή συνδεδεμένο! (Κατά τη φόρτιση εκπέμπεται υψηλή ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας ELF). 

Στιγμιότυπο 2021-05-29, 8.01.13 μμ.png

Ε. Εκτυπωτές και παιχνιδομηχανές (πχ PS, X-Box κτλ) εκπέμπουν συνεχώς υψηλό σήμα Wifi. Βγάζουμε το καλώδιο της συσκευής οταν δεν τη χρησιμοποιουμε η απενεργοποιουμε το Wifi από τις ρυθμίσεις (καποιοι εκτυπωτές έχουν Wifi Direct και εκπέμπουν συνεχώς χωρίς καμία ένδειξη στην οθόνη).

xbox
Στιγμιότυπο 2021-05-29, 8.17.20 μμ.png

ΣΤ. Πορτατίφ, ηλεκτρικό ξυπνητήρι κτλ. Πολλές από τις συσκευές αυτές εκπέμπουν έντονη ακτινοβολία ELF (χαμηλής συχνότητας). Τις έχουμε σε όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται και τις βγάζουμε απο την πρίζα οποτε δεν τις χρειαζόμαστε. Για ασφάλεια ελέγχουμε το χώρο με ένα απλό ανέπαφο ανιχνευτικό τάσης ώστε να δούμε ότι ο χώρος δουλειάς και ύπνου είναι καθαρός (συχνά ELF εκπέμπεται και απο τοίχους αν υπάρχει κακή καλωδίωση, μπορούμε να ελέγξουμε και γι’ αυτό).

Ζ. Το βράδυ κλείνουμε το ρεύμα στο δωμάτιο που κοιμόμαστε για να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας να ξεκουραστεί από ακτινοβολία χαμηλης συχνότητας (ELF) που είναι χειρότερη άν έχουμε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές (Dirty Electricity). Η ακτινοβολία αυτή παράγεται ακριβώς από το εναλλασόμενο ρεύμα στο χώρο μας και προκαλεί στο σώμα μας επαγόμενο πεδίο της ίδιας συχνότητας που είναι επιναρυντικό για τη βιολογία μας. Βρίσκουμε στον πίνακα το διακόπτη που κλείνει το ρεύμα στο υπνοδωμάτιο μας και απλά τον κατεβάζουμε. Αν τυχόν κλεινει και κάτι σημαντικό (όπως ψυγείο, θέρμανση κτλ), θα χρειαστεί να καλέσουμε ηλεκτρολόγο να τραβήξει άλλη γραμμή και να απομονώσει το διακόπτη του δωματίου μας.

Θ. Αν θέλουμε να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται, μπορούμε να καταργήσουμε

την ακτινοβολία στο χώρο μας σχεδόν τελείως καταργώντας το Wifi του

σπιτιού και εγκαθιστώντας ενσύρματο δίκτυο . Συνδέουμε όλες τις συσκευές (laptop, tablet και κινητά) με καλώδιο ethernet και όχι με Wifi.

Οδηγίες:
   1. Βάζουμε καλώδιο ethernet ως το μέρος που καθόμαστε συχνά κι συνδέουμε ένα Switch.

   2. Εχουμε δίπλα (πχ σε χαρτοσακούλα) διάφορα καλώδια ethernet (1, 2 μέτρα κτλ) και οποίος στην οικογένεια θέλει να συνδεθεί (iPad, κινητο κτλ), παίρνει καλώδιο και συνδέεται

Η. Το καλύτερο είναι να αγοράσουμε ένα μετρητή ακτινοβολίας όπως αυτός και να ελέγχουμε τακτικά το χώρο μας. Έτσι θα κάνουμε πιο σωστές αλλαγές και βελτιώσεις βάση των μετρήσεων. Υπάρχουν και εταιρίες όπως η Home Biology που μπορουν να κάνουν τις μετρήσεις για μάς.

Στιγμιότυπο 2021-05-29, 8.54.02 μμ.png
wire only
Στιγμιότυπο 2021-05-29, 8.01.13 μμ.png

   3. Για σύνδεση με υπολογιστή, απευθείας με το καλώδιο.

   4. Για laptop με αντάπτορα USB to Ethernet. (κάνει και για Mac Books (δεν χρειάζεται ο ακριβός της Apple).
   5. Γι σύνδεση σε κινητά (με USB C), επιπλέον αντάπτορας  σε USB C
   6. Για iPad επιπλόν αντάπτορας σε lightning.

10. Βγαίνω στη φύση όσο συχνότερα μπορώ και κάνω γείωση καθημερινά (ηλεκτρική επαφή με τη γη, πχ σε πεζούλια, βράχους, κάγκελα, ειδικά παπούτσια κ.α.).

Η γείωση είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας - αποφόρτιση του σώματος. Η γη λειτουργεί σαν μία μεγάλη μπαταρία που εξισορροπεί την ενέργεια μας δίνοντας μας ελεύθερα ηλεκτρόνια (ευεργετικά) όταν περπατάμε ξυπόλυτοι στο χώμα/γρασίδι κτλ. Αυτό βοηθάει σε πλήθος παθήσεων από μείωση πόνων μέχρι επιτάχυνση επούλωσης ουλών, μείωση οξειδωτικού στρες κτλ. Δυστυχώς σήμερα είμαστε συνεχώς αποκομμένοι από τη γη λόγω των μονωμένων (πλαστικών) παπουτσιών και πατωμάτων.

Στιγμιότυπο 2021-05-23, 8.01.27 μμ.png

Είναι λοιπόν σημαντικό όσο συχνά μπορώ να έχω επαφή με τη γη, δηλαδή να ακουμπάω σε αγώγιμο υλικό (χώμα, γρασίδι, βράχια, τσιμέντο, μέταλλο). Πχ ακουμπάω συχνά στο κάγκελο του μπαλκονιού, κάθομαι στο γρασίδι η σε τσιμεντένιο πεζούλι, βαδίζω ξυπόλυτος στην εξοχή η με ειδικά, αγώγιμα παπούτσια όπως αυτά. Στο σπίτι γείωση μπορώ να κάνω ακουμπώντας το καλοριφέρ η τις βρύσες

earthing

του σπιτιού (η πλένοντας τακτικά τα χέρια μου) αν και η γείωση στην εξοχή είναι πολύ πιο ευεργετική (καθαρότερο ηλεκτρικά περιβάλλον). Ωστόσο πωλούνται διάφορα προιόντα για γείωση και στο σπίτι (πχ κρεβάτι) καθώς και γειώσεις παπουτσιών, αν και καλά είναι η γείωση στο σπίτι να γίνεται μόνο το βράδυ και με το ρεύμα στο δωμάτιο κλειστό.

bottom of page