top of page

Υπέρυθρες-Μαγνήτης-Laser στο σπίτι

Τι είναι?

Η θεραπεία με χρήση συσκεών υπερύθρων, μαγνητοθεραπείας και Laser, είναι κλασικές θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται απο χρόνια στη φυσιοθεραπεία καθώς και ως οικιακές συσκευές για θεραπεία κατ’ οίκον. Ωστόσο, σπάνια γίνεται ταυτόχρονη, συνδυαστική θεραπεία (που είναι πολύ αποτελεσματικότερη) ενώ για κατ’ οίκον θεραπεία,  εύκολα προσβάσιμες είναι μόνο οι συσκευές υπερύθρων.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε συνδυαστική θεραπεία με Υπέρυρθες-Μαγνήτη-Laser πολύ απλά και οικονομικά στο σπίτι.

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.21.28 μμ.png

Τι θα χρειαστούμε:

 

1. Υπέρυθρες: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία εμπορική συσκευή υπερύθρων για οικιακή χρήση όπως αυτή. 

Ωστόσο, η συσκευή ουσιαστικά είναι μία λάμπα πυράκτωσης (100W) βαμμένη κόκκινη (οπότε εκπέμπει μόνο κόκκινο και υπέρυθρο φώς - το θεραπευτικό φάσμα) τοποθετημένη σε

Στιγμιότυπο 2022-08-18, 8.30.19 πμ.png

στάντ. Συνεπώς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ίδια, κόκκινη λάμπα πυράκτωσης σε κατάλληλο πορτατίφ (με βίδωμα Ε27 και μεγάλο κώνο) όπως αυτό.  

Η υπέρυθρη ακτινοβολία διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα (μιτοχόνδρια) μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή και επιταχύνει την επούλωση.

Στιγμιότυπο 2022-09-22, 10.32.56 πμ.png
Στιγμιότυπο 2022-10-15, 10.01.10 πμ.png

2. Μαγνήτης: Θα χρησιμοποιήσουμε ένα δακτύλιο φερρίτη καλυμμένο με χαρτοταινία ή μονωτική ταινία (για να μην είναι σε επαφή με το δέρμα).​ Το στατικό μαγνητικό πεδίο ενισχύει και συμπληρώνει τη βιολογική δράση της υπέρυθρης ακτινοβολίας.

3. Laser: Θα χρησιμοποήσουμε ένα ισχυρό, κόκκινο laser Pointer όπως αυτό και θα το συνδυάσουμε με τα παραπάνω. 

Η χρήση του είναι προαιρετική, ωστόσο προσθέτει σε αποτελεσματικότητα καθώς ενισχύει περαιτέρω την απόδοση των μιτοχονδρίων και συνεπώς την κυτταρική λειτουργία και επούλωση.

Στιγμιότυπο 2022-08-18, 8.35.51 πμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-18, 8.38.13 πμ.png

Οδηγίες θεραπείας:

 Αρχικά καλύπτουμε τον μαγνήτη με χαρτοταινία η μονωτική ταινία ώστε να μην ακουμπάει απευθείας πάνω στο δέρμα:

Στιγμιότυπο 2022-08-18, 4.35.15 μμ.png

 1.  Βάζουμε το μαγνήτη στο σημείο που πονάει, πχ δίπλα στο γόνατο, (τον κεντράρουμε με προσοχή στο σημείο που πονάει περισσότερο) και τον στερεώνουμε στο δέρμα με χαρτοταινία η λευκοπλάστ:

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.24.51 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.25.34 μμ.png

 2. Ανάβουμε τη λάμπα υπερύθρων και πλησιάζουμε στο σημείο της θεραπείας τόσο ώστε να νιώσουμε μια ευχάριστη ζέστη. Όσο περισσότερα Watt είναι η λάμπα, τόσο μεγαλυτερη απόσταση θα χρειαστεί να εχουμε. Το κριτήριο είναι να νιώθουμε ευχάριστη θερμότητα. Προσοχή να μην πέσει πάνω μας γιατί καίει πολύ!

Αν κατά τη θεραπεία αρχίσει να ενοχλεί (να ζεσταίνει πολύ), απομακρυνόμαστε ελαφρά. Μένουμε στη θέση αυτή για 5’ και επαναλαμβάνουμε καθημερινά

πρωί-βράδυ (την πρώτη μέρα, καλά είναι να κάνουμε μόνο 1-2' - την επόμενη πάμε στα 5'). 

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.25.46 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.25.56 μμ.png

 3. Αν χρησιμοποιήσουμε και Laser, σημαδεύουμε ακριβώς στο σημείο του πόνου (μέσα στο δακτύλιο του μαγνήτη) και το κρατάμε στο σημείο αυτό για 2 λεπτά αναβοσβήνοντας το συνεχώς (πατάμε και αφήνουμε το κουμπάκι ‘’ON’’ του Laser όση ώρα κάνουμε θεραπεία καθώς αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα).

Η θεραπεία μπορεί να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσουμε με το αίμα καλά οξυγονωμένο. Ιδανικά βγαίνουμε έξω (πχ μπαλκόνι) και κάνουμε 3 κύκλους με βαθιές αναπνοές και συγκράτηση ανάσας στο ενδιάμεσο όπως περιγράφω εδώ. Στη συνέχεια με τις υπέρυθρες - laser το οξυγόνο θα περάσει βαθύτερα στους πάσχοντες ιστούς ενισχύοντας το αποτέλεσμα.

Συνήθως με την παραπάνω θεραπεία βλέπουμε άμεση βελτίωση στον πόνο από τις πρώτες μέρες και με τη συνέχιση των θεραπειών έχουμε πλήρη ανακούφιση. Αν με 2-3 φορές δεν δούμε βελτίωση, αλλάζουμε την πλευρά του μαγνήτη, δηλαδή ακουμπάμε την άλλη πλευρά του προς το δέρμα και κάνουμε με τον ίδιο τρόπο θεραπεία.

Στιγμιότυπο 2022-08-18, 4.57.16 μμ.png

Ξεκινάμε με 5’ σε κάθε σημείο (πχ 5' στον ώμο, 5' στο γόνατο κτλ - μέχρι 2-3 σημεία σε κάθε θεραπεία), μία με δύο φορές τη μέρα. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά για 10 μέρες. Μετά προτείνω να κάνουμε διάλειμμα στη θεραπεία για 7-10 μέρες.
Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα δεν έχει περάσει τελείως, μπορούμε να επαναλάβουμε τον κύκλο (10 μέρες θεραπεία - 10 μέρες διάλειμμα), και μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο θεραπείας κατά 5’ σε κάθε κύκλο (μέγιστο 20’ την ημέρα ανά σημείο). Αν χρησιμοποιούμε και Laser, αυτό το κάνουμε περίπου το μισό χρόνο σε κάθε θεραπεία (πχ 10΄όταν κάνουμε 20΄θεραπεία).

 

Η θεραπεία με υπέρυθρες - Laser-μαγνήτη, βοηθάει ιδιαίτερα σε πόνους αρθρίτιδας (πχ γόνατο), πόνους αυχένα, πλάτης, μέσης, τενοντίτιδες καθώς και σε διαστρέμματα (επιτάχυνση επούλωσης).

 

Ο μαγνήτης και το Laser αποτελούν συμπληρωματικές θεραπείες, η βασική είναι οι υπέρυθρες. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε αμεσα θεραπεία με λάμπα υπερύθρων (που βρίσκουμε πολύ εύκολα) μέχρι να προμηθευτούμε μαγνήτη - Laser. 

 

Παρακάτω άλλα παραδείγματα εφαρμογής σε ώμο και αυχένα:

Ωμος:

Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.38.56 μμ.png
Στιγμιότυπο 2022-08-27, 9.39.06 μμ.png

Αυχένας:

Γενικότερη θεραπεία - αναπλήρωση υπερύθρων.

Εκτός από την τοπική θεραπεία, οι υπέρυθρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για γενικότερη βελτίωση της υγείας μας (Red Light therapy ή θεραπεία με κόκκινο-υπέρυθρο) ως εξής:

Βάζουμε τη λάμπα σε σταθερή βάση και εκθέτουμε το σώμα μας από απόσταση ενός περίπου μέτρου για 30’ καθημερινά η 3-4 μέρες την εβδομάδα (πχ στο μπάνιο η με ελαφρά, λευκά ρούχα, μόνο με τη λάμπα χωρίς το μαγνήτη). Με τον τρόπο αυτό κάνουμε αναπλήρωση του κόκκινου-υπέρυθρου που λείπει από τις σύγχρονες λάμπες (Led-φθορισμού).

Στιγμιότυπο 2023-12-31, 3.19.03 μμ.png

Το κόκκινο-υπέρυθρο, είναι απορροφάται από τα κύτταρα μας και και αυξάνει την ενέργεια στα μιτοχόνδρια με μεγάλο όφελος για την υγεία μας γενικότερα (μείωση φλεγμονών, οιδήματος, ανάπλαση ιστών κτλ).

 

Η θεραπεία ωφελεί ιδιαίτερα σε δερματικά προβλήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο (για ακμή, μείωση ρυτίδων, βελτίωση ποιότητας δέρματος κτλ). Για το σκοπό αυτό τοποθετούμε τη λάμπα σε τραπέζι και πλησιάζουμε το πρόσωπο σε απόσταση περίπου 20-30 εκ (ή τόσο ώστε να νιώθουμε μία ευχάριστη, ήπια θερμότητα) με κλειστά μάτια, χωρίς μαγνήτη, για 10 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Ορατά αποτελέσματα έχουμε μετά από ένα περίπου μήνα.

Προφυλάξεις - αντενδείξεις:

 

  1. Δεν κοιτάζουμε ποτέ απευθείας προς το Laser (!!) ενώ αποφεύγουμε να κοιτάζουμε παρατεταμένα και προς τη λάμπα υπερύθρων !

       Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οφθαλμικής βλάβης (από το Laser άμεσος και σοβαρός,

       από τις υπέρυθρες μικρότερος).

  1. Κρατάμε το μαγνήτη μακρυά από κάρτες και κινητά (μπορεί να απομανγητιστούν η να προκληθεί βλάβη)!

  2. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μαγνήτη αν έχουμε καρδιακό βηματοδότη!

  3. Αποφεύγουμε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  4. Η λάμπα υπερύθρων θερμαίνεται πολύ κατά τη χρήση - προσοχή να μην την ακουμπήσετε μετά τη θεραπεία - κίνδυνος εγκαύματος.

  5. Σε περίπτωση που μετά τη θεραπεία έχουμε επιδείνωση στον πόνο, μειώνουμε τη διάρκεια της θεραπείας για τις επόμενες 4-5 μέρες (πχ 2,5 λεπτά υπέρυθρες-μαγνήτη, 1 λεπτό Laser) ενώ μπορούμε να πάρουμε και απλά παυσίπονα (Depon, Panadol). Αν έχουμε επιδείνωση με τη δοκιμαστική θεραπεία (πρώτη μέρα, τα 1-2'), συνεχίζουμε και τις επόμενες με 1-2' και όταν πλέον δεν ενοχλεί, ανεβαίνουμε στα 5'. Συνήθως με τον τρόπο αυτό το σώμα ξεπερνάει την ένταση και στη συνέχεια βλέπουμε σημαντική βελτίωση. Αφού υποχωρήσει ο έντονος πόνος, ανεβάζουμε ξανά το χρόνο θεραπείας κανονικά. Αν δεν έχουμε βελτίωση με τη μειωμένη διάρκεια θεραπείας, σταματάμε τελείως και είτε δοκιμάζουμε κάτι άλλο (πχ θεραπευτικές ασκήσεις η ηλεκτροθεραπεία) είτε ακόμη καλύτερα, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.

    Καλή θεραπεία!

  Μόσχος Δημήτρης

     Ορθοπαιδικός

bottom of page