top of page

PEMF και Sound Therapy DIY V1.1

Πως κάνουμε PEMF και Sound Therapy μόνοι μας (DIY)

 

Η θεραπεία PEMF (Pulsed Electromagnetic Field therapy) είναι γνωστή και καθιερωμένη από χρόνια, κυρίως για επιτάχυνση της θεραπείας καταγμάτων αλλά και για μυοσκελετικούς πόνους και αρθρίτιδα και βελτίωση της υγείας γενικότερα (εδώ σχετικό ενημερωτικό βίντεο). Πρόκειται για μία μή επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιώντας συσκευές που παράγουν παλλόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ενισχύει τη φυσική επουλωτική διαδικασία του σώματος. 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-10-13, 11.29.09 μμ.jpg

Τα κύματα (PEMF) που παράγουν οι συσκευές, αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του σώματος μας για να επιταχύνουν την επούλωση, να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι συσκευές PEMF περιέχουν πηνεία που τροφοδοτούνται με συγκεκριμένες συχνότητες και παράγουν αντίστοιχο παλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Η βασική διαφορά με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (EMF-ELF) που παράγεται στα σπίτια μας από τις συσκευές που λειτουργουν με το οικιακό εναλασσόμενο ρεύμα, είναι ότι το πεδίο που παράγουν οι συσκευές PEMF είναι καθαρό, ελεγχόμενο και εστιασμένο. Αντίθετα το πεδίο από τις οικιακές συσκευές είναι επιβαρυντικό για την υγεία λόγω του φαινομένου ''Dirty Electricity'' που αναλύω εδώ και της μη ελεγχόμενης, συνεχούς καθημερινής έκθεσης σ΄αυτό.

Οι συσκευές PEMF συνήθως είναι ιδιαίτερα ακριβές (πχ εδώ, εδώ κι εδώ), ωστόσο υπάρχει πολύ απλός και οικονομικός τρόπος να κάνουμε παρόμοια θεραπεία μόνοι μας στο σπίτι κι αυτόν θα δούμε παρακάτω. Για να κάνουμε θεραπεία, θα χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε ηχείο που θα το τροφοδοτήσουμε με κατάλληλο ηχητικό σήμα και θα το τοποθετήσουμε στο σημείο του πόνου. Φυσικά υπάρχουν και οικονομικότερες συσκευές όπως αυτή και αυτή που όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει, ωστόσο η DIY τεχνική είναι πολύ πιο προσιτή και εφαρμόσιμη από τον καθένα, καθώς χρειαζόμαστε μόνο ένα ηχείο, που οι περισσότεροι έχουμε ήδη στα σπίτια μας.

Πως λειτουργεί η DIY θεραπεία

Κάθε ηχείο στο πίσω μέρος έχει ένα πηνείο και όταν τροφοδοτείται με ηχητικό σήμα (πχ 40hz) παράγει πέρα από ήχο, και παλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στη συχνότητα αυτή. Το πεδίο αυτό δεν είναι μεγάλης εμβέλειας αλλά αν ακουμπήσουμε το ηχείο πάνω στο σώμα μας η ένταση είναι αρκετή για να γίνει θεραπεία (περισσότερα παρακάτω).

Ακόμη και αν η συχνότητα είναι χαμηλή, πχ 10hz και από το ηχείο δεν ακούγεται ήχος, ωστόσο το πηνείο συνεχίζει να παράγει PEMF στην ίδια συχνότητα (στα 10hz στην περίπτωση αυτή). Χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή (DIY), κάνουμε παράλληλα και ηχοθεραπεία εφόσον χρησιμοποιήσουμε κατάλληλες συχνότητες. 

Ηχοθεραπεία (Sound Therapy) - Μουσικοθεραπεία

Η ηχοθεραπεία είναι επίσης γνωστή από χρόνια αν και λιγότερο καθιερωμένη από το PEMF. Χρησιμοποιεί κυρίως τις συχνότητες Solfeggio (πχ 174 Hz, 285 Hz, 528hz κτλ) καθώς και συγκεκριμένες συχνότητες από μεταλλικά διαπασών για θεραπεία. Υπάρχει επίσης και η μουσικοθεραπεία όπου είτε ακούγοντας είτε παίζοντας μουσική που μας ευχαριστεί, επιτυγχάνεται θεραπεία, κυρίως μείωση άγχους αλλά και πόνων. Χρησιμοποιώντας την πατέντα αυτή (PEMF DIY), κάνουμε ταυτόχρονα και ηχοθεραπεία, εφόσον χρησιμοποιήσουμε κατάλληλη συχνότητα η κατάλληλο μουσικό κομμάτι.

Πως κάνουμε θεραπεία:

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα φορητό ηχείο (δεν γίνεται θεραπεία με ακουστικά) και τις θεραπευτικές συχνότητες. Το ηχείο είναι είναι προτιμότερο να είναι επίπεδο και μικρό για να συγκρατείται εύκολα πάνω στο σώμα, πχ με επίδεσμο.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ηχείο Bluetooth και να παίξουμε τις συχνότητες απευθείας από το κινητό μας (αφού το βάλουμε σε λειτουργία πτήσης), χρησιμοποιώντας μία γεννήτρια συχνοτήτων όπως αυτή (frequency generator app) και συνδέοντας το κινητό και το ηχείο με Bluetooth. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε την ακτινοβολία bluetooth έχουμε δύο επιλογές: 

1. Μπορούμε να κάνουμε τη σύνδεση με καλώδιο ήχου (AUX-Audio in) και φυσικά πάλι να βάλουμε το κινητό σε λειτουργία πτήσης.

2. Να περάσουμε τις συχνότητες (παρακάτω) σε μία κάρτα SD και να χρησιμοποιήσουμε ένα ηχείο με SD Card slot. Αυτή η επιλογή είναι και ασφαλής και βολική καθώς μπορούμε να κινούμε ελεύθερα το ηχείο και να το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή (πχ αγκώνας, γόνατο κτλ). 

Την ένταση τη ρυθμίζουμε τόσο που να νιώθουμε ευχάριστη τη δόνηση και να μην είναι ενοχλητικός (πολύ δυνατός) ο ήχος.

Πέρα από τις συχνότητες, μπορούμε να κάνουμε και τοπική μουσικοθεραπεία, δηλαδή να παίξουμε με το ηχείο ένα μουσικό κομμάτι που μας ευχαριστεί και να βάλουμε το ηχείο στο σημείο του πόνου. Η ένταση στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι τόση ώστε να νιώθουμε ευχάριστη δόνηση στο σημείο που ακουμπάει το ηχείο, κι επίσης η ένταση του ήχου να είναι καλά ανεκτή (όχι ενοχλητική).

Συχνότητες για διάφορα προβλήματα

 

Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω τρόπο θεραπείας μπορούμε να δοκιμάσουμε τις παρακάτω συχνότητες, ανάλογα με το πρόβλημα που μας απασχολεί. Δοκιμάζουμε κάθε συχνότητα για 1-2 μέρες (1-2 φορές τη μέρα, 10 λεπτά τη φορά). Αν δεν δούμε βελτίωση δοκιμάζουμε άλλη συχνότητα μέχρι να βρούμε ποια βοηθάει με την οποία και συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες. Αν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή Frequency Generator για να παίξουμε τις συχνότητες, επιλέγουμε την τετράγωνη κυματομορφή για τις χαμηλές συχνότητες (ως 30-40hz) και την ημιτονοειδή για τις υψηλότερες (πχ 285hz). Αν χρησιμοποιούμε τα παρακάτω αρχεία ήχου (mp3), αυτά είναι ήδη έτοιμα στην κατάλληλη κυματομορφή.

- Οξύς μυοσκελετικός πόνος (πχ μυϊκός σπασμός): 60hz, 77hz, 174hz (ημιτονοειδείς)

- Χρόνιος, επίμονος πόνος: 7.83hz (Schumann resonance),  30hz (τετράγωνες), 174hz (ημιτονοειδής).

- Πόνος αρθρίτιδας (πχ γόνατο, ισχίο): 30hz, 40hz (τετράγωνες), 77hz (ημιτονοειδής)

- Νευραλγία, υπαισθησία: 2hz (τετράγωνη), 200hz, 285hz (ημιτονοειδείς)

- Ενίσχυση επούλωσης κατάγματος: 7hz τις πρώτες 2 εβδομάδες (τετράγωνη), μετά 285hz, 417hz (ημιτονοειδείς)

- Διάστρεμμα, τενοντίτιδες: 10hz (τετράγωνη), 77hz, 417hz (ημιτονοειδείς)

- Γενικές συχνότητες - για όλα τα προβλήματα υγείας: 174hz, 285hz, 432hz, 528hz (ημιτονοειδείς)

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε και να δοκιμάσουμε να παίξουμε ένα μουσικό κομμάτι που μας ευχαριστεί. Όσο πιο ευχάριστη μας είναι η μουσική και η δόνηση που θα νιώσουμε από το ηχείο, τόσο πιθανότερο είναι να λειτουργήσει θεραπευτικά. Αυτό προφανώς σημαίνει ότι διαφορετική μουσική θα λειτουργήσει καλυτερα σε διαφορετικούς ανθρώπους ανάλογα με τις μουσικές μας προτιμήσεις. Επίσης διαφορετικά κομμάτια είναι κατάλληλα για διαφορετικές ώρες της ημέρας και διαφορετική διάθεση - ότι νιώθουμε ότι μας ευχαριστεί, αυτό επιλέγουμε. Γενικά πάντως 

προτείνεται έντονη, δυναμική μουσική για οξείς πόνους και χαλαρωτική, ήπια μουσική για χρόνια προβλήματα που επιμένουν.

Αντενδείξεις - Παρενέργειες

Η θεραπεία PEMF θεωρείται γενικά ιδιαίτερα ασφαλής και χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, καλά είναι να αποφεύγεται προληπτικά η εφαρμογή της στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Ύπαρξη καρδιακού βηματοδότη 

- Εγκυμοσύνη

- Παιδιά και βρέφη 

Ακόμη συστήνεται η συννενόηση με το γιατρό αν υπάρχουν βαριές συστηματικές παθήσεις όπως καρκίνος, φυματίωση και αυτοάνοσα στην έξαρση της νόσου, οξείες ιογενείς η μικροβιακές λοιμώξεις και τέλος η ύπαρξη ηλεκτρικής υπερευαισθησίας.  

Bonus Tip: Πρόσφατες μετέλες έχουν δείξει οτι το Humming (ήχος από τη μύτη με κλειστό στόμα), αυξάνει δραματικά την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (Nitric Oxide) από τα κύτταρα του ρινικόυ βλεννογόνου λόγω της δόνησης που προκαλείται στην περιοχή. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ισχυρός αγγειοδιασταλτικός παράγοντας και βοηθά σε αγγειοπάθειες, υπέρταση κτλ. Οσοι ξέρουν μουσική θα κάνουν το Humming πολύ εύκολα (είναι το ισοκράτημα της βυζαντινής μουσικής με κλειστό στόμα), αλλιώς θα βοηθήσει η επίδειξη στο βίντεο δίπλα. H πρακτική αυτή εχει φανεί οτι βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης, ιγμορίτιδας κτλ αλλά μπορεί να βοηθήσει και σε πονοκέφαλο, κυκλοφορικά προβληματα και βελτίωση υγείας γενικότερα. Για να κάνουμε θεραπεία με Humming απλώς κάνουμε για 1-2 λεπτά τον ήχο μίας νοτας με τη μύτη, αμέσως μτά εισπνέουμε από τη μύτη για να πάρουμε το μονοξείδιο του αζώτου στα πνευμόνια μας και εκπνέουμε από το στόμα. Επαναλαμβάνουμε την εισπνοή (μύτη) και εκπνοή (στόμα) και μπορούμε να ξανακάνουμε τον κύκλο όσες φορές θέλουμε - έως και μία ώρα τη μέρα.

        Καλή Θεραπεία

      Μόσχος Δημήτρης,

          Ορθοπαιδικός

        Οκτώβριος 2024

bottom of page