top of page

Manual τεχνική PRRT

Primal Reflex Release Technique (PRRT)

 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αποτελεσματική manual τεχνική  

για την αντιμετώπιση του μυικού σπάσμου και των trigger

points. Χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει άμεσα (από την πρώτη εφαρμογή) σχεδόν κάθε είδους μυοσκελετικό πόνο (οσφυαλγία, αυχεναλγία, ραιβόκρανο, τενοντίτιδες κ.α.) όταν το βασικό αίτιο πόνου είναι ο μυικός σπασμός.

Επινοήθηκε απο ένα φυσιοθεραπευτή (John Iams) στην Καλιφόρνια της Αμερικής και σήμερα εφαρμόζεται από πολλούς ιατρούς και φυσιοθεραπευτές ανα τον κόσμο.

Η βασική ιδέα της τεχνικής είναι η χρήση των αντανακλαστικών για θεραπεία - και όχι για διάγνωση όπως γίνεται παραδοσιακά απο τους ιατρούς. 

      Θεωρία:

 

Σύμφωνα με τον J. Iams,  μεγάλο ποσοστό των μυοσκελετικών πόνων, οφείλεται εξολοκλήρου (η εν μέρει) στην υπερδιέγερση αντανακλαστικών κυκλωμάτων.

Βασικά υπάρχουν δύο πρωτόγονα (βρεφικά) αντανακλαστικά που παραμένουν και στην ενήλικη ζωή και μας προστατεύουν σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου: το startle reflex (έκπληξης) και το withdrawal relflex (απομάκρυνσης). Τα αντανακλαστικά αυτά ενεργοποιούνται πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του καθενός μας.

Για παράδειγμα όταν κάποιος ή κάτι μας τρομάξει

απότομα, τιναζόμαστε ανοίγοντας τα μάτια,

κάμπτοντας τους αγκώνες και μαζεύοντας

τα χέρια μας, ενώ η καρδιά μας χτυπά δυνατά

(αντανακλαστικό έκπληξης).  Άλλες φορές, όταν

τύχει να ακουμπήσουμε κάτι μή αναμενόμενο ή

επώδυνο (αγκάθι, καυτό αντικείμενο κ.α),

τιναζόμαστε απότομα προς τα πίσω, απομακρυνόμενοι

από το αντικείμενο (αντανακλαστικό απομάκρυνσης).  Και τα δύο αυτά αντανακλαστικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε περιπτώσεις κινδύνου γιατί μας προστατεύουν ή μας βοηθούν να αμυνθούμε. Ωστόσο, πολλές φορές, οι μυικές συσπάσεις (υπερδιέγερση) απο τα ανανακλαστικά αυτά δεν λύνονται αλλά παραμένουν για καιρό, ακόμη και χρόνια, προκαλώντας τάση και πόνους. Ακόμη, μικρά επαναλαμβανόμενα επεισόδια έκπληξης ή απομάκρυνσης, αξάνουν την δρααστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος και οδηγούν σε ευερεθιστότητα και πόνους.

Η λύση των μυικών σπασμών (που όταν είναι πολυ ενοπισμένοι, εξαιρετικά επώδυνοι και αντανακλούν και σε άλλα σημεία λέγονται trigger points) είναι γενικά δύσκολη. Από τη φαρμακευτική αγωγή (αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά), μέχρι ποικίλες φυσιοθεραπευτικές και χειροπρακτικές τεχνικές (μαλάξεις, πιέσεις, positional release, dry needling κα) χρησιμοποιούνται με μερική συνήθως επιτυχία - και μετά από αρκετές θεραπευτικές συνεδρίες.

 

Αντίθετα η τεχνική PRRT έχει στις περισσότερες περιπτώσεις άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα, ανακουφίζοντας τον ασθενή μέσα σε λίγα λεπτά από στην πρώτη κι ολας θεραπεία!

 

     Πώς λειτουργεί ?

Η τεχνική PRRT χρησιμοποιεί τα γνωστά αντανακλαστικά που χρησιμοποιούνται κανονικά για διάγνωση νευρικής βλάβης (επιγονατιδικό, τρικεφάλου κ.α.), για άμεση και αποτελεσματική λύση του μυικού σπασμού. Κάθε αντανακλαστικό εκλύεται με ερεθισμό (συνήθως πλήξη) ενός μυός που βρίσκεται σε μερική τάση. Το αποτέλεσμα είναι άμεση και ισχυρή σύσπαση του μυός και ταυτόχρονα ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΧΑΛΑΣΗ - λύση του ανταγωνιστή μυός (μέσω του ίδιου κυκλώματος). Κανείς μέχρι τον Iams δεν ειχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει θεραπευτικά την ισχυρή αυτή μυϊκή χάλαση  για λύση των μυικών σπασμών.

Αυτό λοιπόν που έκανε ο εμπνευστής της μεθόδου, ήταν να χαρτογραφήσει ποιό αντανακλαστικό χαλαρώνει ποιόν μύ, ώστε να το χρησιμοποιήσει θεραπευτικά. Ανακάλυψε μάλιστα ότι ακόμη και τα νεογνικά αντανακλαστικά, παρότι δεν επιφέρουν μυϊκή σύσταση στο ενήλικα, ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν χρήσιμη χάλαση στον ανταγωνιστή μύ. Το

ίδιο και με τα παθολογικά

αντανακλαστικά (όπως το Hoffman). Παρότι

προκαλούν σύσπαση μόνο σε παθολογικές

καταστάσεις, ωστόσο το μυοχαλαρωτικό

σκέλος τους λειτουργεί και σε φυσιολογικά

άτομα - και μπορεί να χρησιμοποιηθεί

θεραπευτικά. Ακόμη, εντόπισε κάποια

αντανακλαστικά που αντιστρέφουν συνολικά

τα πρωτόγονα αντανακλαστικά  (έκπληξης, απομάκρυνσης)

χαλαρώνοντας ταυτόχρονα πολλές μυικές ομάδες και μειώνοντας

την ευερεθιστότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η εφαρμογή των τεχνικών αυτών (PRRT) που βασίζεται σε καθαρά μηχανική βάση (αντανακλαστικό κύκλωμα), έδωσε  τη δυνατότητα σε θεραπευτές ανα τον κόσμο να αντιμετωπίσουν άμεσα, μέσα σε λίγα συνήθως λεπτά, επώδυνες μυικές συσπάσεις και επίμονους πόνους που συχνά ταλαιπωρούσαν τους ασθενεις για μήνες ή και χρόνια...

Η τεχνική αυτή (PRRT) χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο Ορθοπαιδικό Ιατρείο του Μόσχου Α. Δημητρίου δίνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις άμεση ανακούφιση σε οξείς και χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους των ασθενών του ιατρείου.

 

Επίδειξη της τεχνικής επι σκηνής από τον εμπνευστή της, J. Iams

 

Επίδειξη κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, επίσης από τον Iams

 

Περιγραφή της τεχνικής στην επίσημη ιστοσελίδα

Ασκήσεις για το σπίτι, τεχνικής PRRT για ανακούφιση αυχεναλγίας!

Ασκήσεις για το σπίτι, τεχνικής PRRT για ανακούφιση ωμαλγίας!

bottom of page