top of page

Εγχύσεις PRP (Platelet rich Plasma)

Τι είναι?

Πρόκειται για έγχυση με αυτόλογο πλάσμα, δηλαδή με χρήση συμπυκνωμένου αίματος του ίδιου του ασθενή χωρίς ξένες ουσίες, που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις (τραυματισμοί, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες κτλ).

Πως γίνεται?

Η διαδικασία περιλαμβάνει αιμοληψία (20ml περιφερικού αίματος του ασθενή), φυγοκέντρηση του αίματος (διαχωρισμό στα συστατικά του), απομόνωση του PRP (μέρος του πλάσματος, πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες) και έγχυση του παρασκευάσματος στο σημείο του προβλήματος (γίνονται μέχρι και δύο σημεία, πχ δύο γόνατα σε μία συνεδρία). Η έγχυση ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία περίπου 30 λεπτών.

Πώς λειτουργεί?

Με τη φυγοκέντρηση αφενός μεν διαχωρίζονται τα συστατικά του αίματος, αφετέρου τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες (όπως οι PDGF, TGF-β, VEGF, EGF κτλ). Στη συνέχεια το παρασκεύασμα (πλάσμα με αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες) εγχύεται στην πάσχουσα περιοχή και ενεργοποιεί την επουλωτική διαδικασία προσελκύοντας βλαστοκύτταρα και προάγοντας την ιστική αναγέννηση. Ουσιαστικά ο οργανισμός νομίζει ότι πρόκειται για φρέσκο τραυματισμό και ενώ είχε κατά κάποιο τρόπο συμβιβαστεί με την πάθηση, πχ αρθρίτιδα, μετά την έγχυση κινητοποιείται και προσπαθεί να την επουλώσει, συνήθως με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Τι περιμένουμε

Τις πρώτες μέρες μπορεί να έχουμε ήπια ενόχληση από την έγχυση (τοπικός ερεθισμός) αλλά στη συνέχεια και κυρίως μετά τις 2 εβδομάδες έχουμε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα (πόνος, κινητικότητα, οίδημα κτλ). Το αποτέλεσμα αξιολογείται μετά το μήνα και συχνά η βελτίωση συνεχίζει και τους επόμενους μήνες. Σπάνια χρειάζεται δεύτερη η τρίτη έγχυση για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Ενδείξεις-Αντενδείξεις - Προφυλάξεις

Η έγχυση PRP ενδείκνειται σχεδόν για κάθε ορθοπαιδική πάθηση (θλάσεις, διαστρέμματα, τενοντίτιδες, αρθρίτιδα), ακόμη και για σπονδυλαρθροπάθειες και προχωρημένη αρθροπάθεια. Αντένδειξη αποτελεί μόνο η ενεργή λοίμωξη και οι κακοήθειες. Αν ο ασθενής βρίσκεται σε θεραπεία με αντιπηκτικά (πχ Salospir, Plavix κτλ), πρέπει να γίνει διακοπή των φαρμάκων αυτών πριν την έγχυση σε συννενόηση με το γιατρό.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία

Παρότι δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη, συνιστάται ο ασθενής να μην κουράσει το μέλος που έγινε η έγχυση (πχ αν είναι χέρι, αποφυγή χειρωνακτικής εργασίας) για λίγες μέρες και να αποφύγει τη λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής (πχ Algofren, Voltaren κτλ) την πρώτη εβδομάδα μετά την έγχυση καθώς εμποδίζουν την επουλωτική διαδικασία. Μετά την εβδομάδα ο ασθενής δεν έχει κάποιο περιορισμό και συνήθως έχει ήδη βελτίωση στο πρόβλημα του.

bottom of page