ΜΟΣΧΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδικευθείς στη μέθοδο Ilizarov
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2316 008 908
Οδηγίες για άλλα θέματα υγείας
Περιεχόμενα
- Έλεγχος - αναπλήρωση επιπέδων ιωδίου
- Αντιμετώπιση Οστεοπόρωσης με γυμναστική (Οστεογόνος Φόρτιση)
- Υδροθεραπεία Παχέως εντέρου.
- Aσκήσεις για βλαισά και ραιβά πόδια στα παιδιά
Έλεγχος - αναπλήρωση επιπέδων ιωδίου
Το ιώδιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αλλά και για διάφορους άλλους ενδοκρινείς αδένες όπως μαστός, προστάτης, εντερικό τοίχωμα κτλ. και η ανεπάρκεια του έχει συσχετιστεί με πλήθος παθήσεων, από βρογχοκήλη και υποθυρεοειδισμό μέχρι μείωση IQ, σύνδρομο ελειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας, γαστρεντερικά προβλήματα, ινοκυστική νόσο και καρκίνο μαστού, καρκίνο προστάτη κτλ.
Ο έλεγχος για επάρκεια η ανεπάρκεια ιωδίου γίνεται είτε σε εργαστήριο (εξέταση αίματος ή ούρων), είτε στο σπίτι με το δερματικό τεστ (παρακάτω), εύκολα και οικονομικά.
Η αναπλήρωση ιωδίου γίνεται είτε με χάπια η σταγόνες ιωδίου (Lugol’s), είτε με επάλειψη στο δέρμα (δερματική απορρόφηση, παρακάτω). Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (150μγ) φαίνεται ότι είναι πολύ χαμηλή και σημαντικά μεγαλύτερες δόσεις (6-30mg) είναι απαραίτητες για επάρκεια ιωδίου.
Έλεγχος επάρκειας ιωδίου στο σπίτι:
- Χρησιμοποιούμε βάμμα ιωδίου, Alcool iode η Lugol ιωδίου (από φαρμακεία η online) και με μπατονέτα βάφουμε μια μικρή περιοχή του δέρματος, πχ στο βραχίονα, περίπου 2x2 εκ. Ιδανικά καλυπτουμε το σημείο με διαφανές αυτοκόλλητο επίθεμα για να περιορίσουμε την εξάτμιση και να έχουμε πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα και βγάζουμε μια φωτογραφία αναφοράς με το κινητό μας. Ελέγχουμε το σημείο και βγάζουμε ξανά φωτογραφίες στις 12, 24 και 48 ώρες (την τελευταία αφού αφαιρέσουμε το επίθεμα για καλυτερη εικόνα).
Αποτελέσματα: Έχουμε επάρκεια ιωδίου αν σε 48 ώρες (ενώ είχαμε καλυμμένο το σημείο) η 24 ώρες (αν ήταν ακάλυπτο) είναι περίπου όπως το κάναμε (ελάχιστα λιγότερο εμφανές).
Έχουμε ήπια ανεπάρκεια αν στον ίδιο χρόνο είναι σημαντικά μειωμένο (φαίνεται αχνό).
Έχουμε μέτρια ανεπάρκεια αν σε 24 ώρες (καλυμμένο) η 12 (ακάλυπτο) έχει μειωθεί εμφανώς (φαίνεται αχνό).
Έχουμε σημαντικού βαθμού ανεπάρκεια αν εξαφανιστεί σε πολύ λιγότερο χρόνο (πχ 12 ώρες καλυμμένο η 6 ώρες ακάλυπτο.
Αναπλήρωση επιπέδων Ιωδίου
- Η αναπλήρωση του ιωδίου μπορεί να γίνει τόσο με σταγόνες (από το στόμα) όσο και με δερματική χορήγηση (βαφή στο δέρμα και απορρόφηση). Η αναπλήρωση με πόσιμες σταγόνες είναι περισσότερο ελεγχόμενη και προτιμητέα. Προτείνεται όσο παίρνουμε ιώδιο να τρώμε και 2 Brazil Nuts την ημέρα καθώς έχουν σελήνιο που είναι σημαντικός συμπαράγοντας του ιωδίου.
- Προσοχή: Σε περίπτωση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (Hashimoto ή Graves), πριν ξεκινήσουμε την αναπλήρωση με ιώδιο, προτείνεται να γίνει έλεγχος αντισωμάτων Θυρεοειδούς (αντι-TG και αντι-TPO) καθώς και TSH και να ξεκινήσουμε την αναπλήρωση ιωδίου αφού κάνουμε για τουλάχιστον ένα μήνα διατροφή για αυτοάνοσα (πχ κρεατοφαγία η δίαιτα λεκτινών). Οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται μετά από 2 και 6 μήνες για έλεγχο πορείας. Επίσης δεν παίρνουμε συμπλήρωμα ιωδίου αν έχουμε θερμό όζο στον υπέρηχο του θυρεοειδή!
- Πόσιμες σταγόνες: Θα χρειαστούμε διάλυμα Lugol Ιωδίου 5% (φαρμακείο ή online). Προσοχή: το ιώδιο βάφει έντονα - το έχουμε πάνω σε πλαστική επιφάνεια που δεν πειράζει να λερωθεί. Τρόπος χρήσης: Αν το δοχείο με το διάλυμα δεν έχει σταγονόμετρο, γεμίζουμε (με χωνάκι) ένα δοχείο καραμελέ με σταγονόμετρο (από φαρμακείο ή οnline, διαθέσιμα και στο ιατρείο) για να μπορούμε να μετρήσουμε σταγόνες. Ξεκινάμε βάζοντας 1 σταγόνα (6.32 mg) σε ένα ποτήρι νερό, ανακατεύουμε και πίνουμε. Συνεχίζουμε με 1 σταγόνα τη μέρα για 3-4 μέρες. Στη συνέχεια αυξάνουμε τη δόση σε 2,3 και τελικά 4 σταγόνες (ανά 3 μέρες) και συνεχίζουμε με 4 σταγόνες (περίπου 25mg) τη μέρα μέχρι το δερματικό τέστ (παραπάνω) να δείξει επάρκεια. Στη συνέχεια μειώνουμε στις 2 σταγόνες την ημέρα ως δόση συντήρησης.
Στην απίθανη περίπτωση που με την έναρξη της θεραπείας εμφανίσουμε κάποια δυσανεξία (πχ γαστρεντερικά ενοχλήματα), σταματάμε τη λήψη του ιωδίου και ξεκινάμε τη λήψη των συμπαραγόντων του ιωδίου (κυρίως Σελήνιο σε συμπληρωμα πχ Intermed Semed 200mg - 1 τη μέρα για δύο μήνες αλλά και μαγνήσιο και μεθυλιωμένο B Complex). Λίγες μέρες αργότερα αρχίζουμε ξανά τη λήψη του ιωδίου αλλά με μικρότερη δόση (πχ πίνουμε ένα τέταρτο από το νερό στο οποίο βάλαμε τη μία σταγόνα). Κάνουμε το ίδιο για 3-4 μέρες και σταδιακά αυξάνουμε τη δόση (πίνουμε το μισό η ολόκληρο το ποτήρι) όσο δεν έχουμε ενοχλήσεις. Στη συνέχεια ανεβάζουμε κανονικά τη δόση όπως παραπάνω.
Σε περιπτώσεις βρογχοκήλης, ινοκυστικής νόσου, κύστεως θυρεοειδούς κτλ μπορεί να χρειαστεί σε συννενόηση με τον γιατρό να αυξήσουμε περισσότερο τη δόση (μέχρι και 30 σταγόνες τη μέρα), ωστόσο αφού πρώτα κάνουμε τον έλεγχο αντισωμάτων θυρεοειδούς που αναφέρθηκε παραπάνω και ξεκινήσουμε για τουλάχιστον ένα μήνα τη δίαιτα για αυτοάνοσα. Παράλληλα ελέγχουμε τα επίπεδα ιωδίου με το δερματικό τεστ η με εξέταση αίματος ή ούρων.
- Δερματική χορήγηση: Εναλλακτικά με τις πόσιμες σταγόνες, μπορούμε να προσλάβουμε ιώδιο μέσω του δέρματος βάφοντας απλώς μια επιφάνεια με διάλυμα ιωδίου. Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε Lugol ιωδίου είτε βάμμα ιωδίου η Alcool Iode που είναι οικονομικότερα. Προσοχή: το ιώδιο βάφει έντονα - το έχουμε πάνω σε πλαστική επιφάνεια που δεν πειράζει να λερωθεί.
Τρόπος χρήσης: Χρησιμοποιούμε 2-3 σταγόνες και τις απλώνουμε με μπατονέτα μία επιφάνεια περίπου 3x3 εκατοστά πχ στο μπράτσο η το μηρό μας. Το αφήνουμε λίγο να στεγνώσει και δεν το καλύπτουμε. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά αλλάζοντας θέση εφαρμογής (μπράτσο, κοιλιά κτλ) και αυξάνοντας σταδιακά τις σταγόνες (και άρα την επιφάνεια βαφής) μέχρι να φτάσουμε σε 2 περίπου εβδομάδες σε 12 σταγόνες και επιφάνεια 10x10 εκατοστά. Κάθε 10 περίπου μέρες ελέγχουμε αν έχουμε επάρκεια ιωδίου. Όταν φτάσουμε σε επάρκεια είτε μειώνουμε την επιφάνεια βαφής (πχ 4-5 σταγόνες, 5x5 εκ) είτε τη συχνότητα εφαρμογής (πχ 2 φορές την εβδομάδα).
Η αναπλήρωση επαρκών επιπέδων ιωδίου έχει μεγάλη σημασία για την υγεία μας, ιδιαίτερα σήμερα που άλλα αλογόνα (όπως βρώμιο και φθόριο) που ανταγωνίζονται τη δράση του ιωδίου χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο.
Αντιμετώπιση Οστεοπόρωσης με γυμναστική (Οστεογόνος Φόρτιση)
Παρακάτω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα για οστεοπενία-οστεοπόρωση που μπορείτε να κάνετε στο γυμναστήριο Fit for Life
(Γαμβέττα 169, περιοχή Mαρτίου-Χαριλάου, Τηλ: 2310320043 - έυκολα και σχετικά οικονομικά), καθώς και στην Osteostrong (Ξενοδοχείο Hyatt - το καλύτερο πρόγραμμα, απλώς αρκετά ακριβό) ενώ μπορείτε να το κάνετε (λίγο πιο δύσκολα αλλά δωρεάν) και στο σπίτι -->
Το πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές της οστεογόνου φόρτισης καθώς και στις αρχές του Static Contacton Training και του πρωτοκόλλου της Osteostrong. Περιλαμβάνει μία σύντομη προθέρμανση και 4 μικρής διάρκειας αλλά μεγάλης έντασης ασκήσεις στατικής σύσπασης που αυξάνουν την οστική πυκνότητα και ποιότητα σε όλο το σώμα (βιβλιογραφία στο τέλος ).
Eδώ οι 4 βασικές ασκήσεις του προγράμματος (χέρια, πόδια, κορμός και σπονδυλική στήλη::
Η λογική είναι ότι οι ασκήσεις είναι στατικές (πιέζουμε χωρίς να κινούμαστε) στη θέση που μπορούμε
να εφαρμόσουμε την μέγιστη δύναμη για κάθε οστό ώστε να πυροδοτήσουμε την αύξηση της οστικής πυκνότητας.
Εδώ βίντεο για το πως μοιάζει μια συνεδρία στην Osteostrong κι εδώ η σελίδα της Οsteostrong (Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Hyat) αν κάποιος θελήσει να κάνει εκεί τις συνεδρίες (85-140 ευρώ το μήνα ανάλογα με τη διάρκεια σύμβασης - έχει και δωρεάν δοκιμαστική πρώτη συνεδρία).
Κι εδώ αναλυτικά πως κάνουμε σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα στο γυμναστήριο (πληρώνοντας ανά συνεδρία - εύκολη δοκιμή). Η βασική διαφορά είναι ότι στην Osteostrong έχουμε πληροφορία για το πόσο δύναμη ασκούμε σε κάθε άσκηση ενώ στο γυμναστήριο πιέζουμε απλώς όσο πιο δυνατά μπορούμε και θα δούμε τη διαφορά με τον καιρό στο σώμα μας (ή και με τις εξετάσεις οστεοπόρωσης μακροχρόνια - σημαντική βελτίωση οστικής πυκνότητας). Το κόστος στην Osteostrong είναι πάνω από 80 το μήνα ενώ στο γυμναστήριο θα είναι παρόμοιο στην αρχή αλλά αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τις ασκήσεις θα πέσει σε απλή συνδρομή (30-40 ευρώ).
Ξεκινάμε λοιπόν με προθέρμανση 5’ είτε στο ελλειπτικό όπως φαίνεται εδώ είτε με σύντομες διατάσεις, πχ με αυτό το πρόγραμμα παραλείποντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε.
Στη συνέχεια (αρχικά με καθοδήγηση από το προσωπικό και στη συνέχεια εφόσον μπορούμε και μόνοι μας) κάνουμε τις 4 ασκήσεις οστεογόνου φόρτισης ως εξής: Ξεκινάμε με το μηχάνημα θωρακικών πιέσεων.
Βάζουμε κιλά που να τα κινούμε άνετα (σημειώνουμε το βάρος για να μην κάνουμε δοκιμές τις επόμενες φορές) και κάνουμε 10-15 επαναλήψεις (για ζέσταμα).
Στη συνέχεια κλειδώνουμε το μηχάνημα με τον ιμάντα στη θέση που οι αγκώνες μας να είναι 120 μοίρες γωνία:
Κάνουμε μία σύντομη δοκιμαστική πίεση, προσέχουμε τη στάση μας (αγκώνες στις 120 μοίρες και περίπου στο ύψος των ώμων), παίρνουμε ανάσα και εκπνέοντας πιέζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε για 7sec. Στη θέση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολύ μεγάλη πίεση (πολλαπλάσια του βάρους μας) και η δύναμη αυτή κινητοποιεί την παραγωγή νέου οστού (οστεογόνος φόρτιση).Έτοιμα τα χέρια.
Πηγαίνουμε στην πρέσα ποδιών, βάζουμε ξανά κιλά που να τα μετακινούμε άνετα (σημειώνουμε πόσα βάλαμε) και κάνουμε επίσης 10-15 επαναλήψεις.
Στη συνέχεια κλειδώνουμε το μηχάνημα με τον ιμάντα στη θέση που τα πόδια μας να είναι 120 μοίρες γωνία:
Κάνουμε μία σύντομη δοκιμαστική πίεση, παίρνουμε ανάσα και εκπνέοντας πιέζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε για 7sec. Έτοιμα και τα πόδια.
Πηγαίνουμε στο μηχάνημα έλξεων και πάλι βάζουμε κιλά που να τα μετακινούμε άνετα και κάνουμε 10-15 επαναλήψεις.
Στη συνέχεια κλειδώνουμε το μηχάνημα με τον ιμάντα στη θέση που οι αγκώνες μας να είναι περίπου 90 μοίρες γωνία:
Κάνουμε μία σύντομη δοκιμαστική έλξη, παίρνουμε ανάσα και εκπνέοντας τραβάμε τα χέρια προς τα κάτω και σηκώνουμε τα πόδια στις μύτες (σαν να μαζεύουμε την κοιλιά μας), επίσης όσο πιο δυνατά μπορούμε για 7sec. Έτοιμος και ο θώρακας-λεκάνη.
Τέλος πηγαίνουμε στο μηχάνημα με τη μπάρα και τη ρυθμίζουμε να είναι στο ύψος των δακτύλων των χεριών μας (ενώ είμαστε όρθιοι με τα χέρια τεντωμένα). Βάζουμε κι εδώ λίγα κιλά που να τα μετακινούμε άνετα και κάνουμε 10-15 μικρές ανυψώσεις της μπάρας κρατώντας σωστή στάση (σπονδυλική στήλη ευθεία, ώμοι πίσω).
Στη συνέχεια κλειδώνουμε το μηχάνημα με τον ιμάντα:
Κάνουμε μία σύντομη δοκιμαστική προσπάθεια ανύψωσης, προσέχουμε ξανά τη στάση μας, παίρνουμε ανάσα και εκπνέοντας προσπαθούμε να σηκώσουμε τη μπάρα με όση δύναμη έχουμε - προσοχή, αν έχουμε οστεοπορωτικό κάταγμα δεν κάνουμε την άσκηση αυτή με όλη μας τη δύναμη αλλά με σημαντικά λιγότερη - επίσης για 7sec. Έτοιμη και η σπονδυλική στήλη.
Το πρόγραμμα αυτό επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα (ουσιαστικά 10 λεπτά συνολική προθέρμανση και μισό περίπου λεπτό ισχυρών πιέσεων). Οι ασκήσεις αυτές ωφελούν πολλαπλά και σύντομα θα παρατηρήσουμε βελτίωση στην ισορροπία μας, μυική ενδυνάμωση, μείωση μυϊκών πόνων κ.α. ενώ σε βάθος χρόνου έχουμε σημαντική βελτίωση και στην οστεοπενία-οστεοπόρωση.
Καλή άθληση,
Μόσχος Δημήτρης, Ορθοπαιδικός.
Βιβλιογραφία
https://osteostrong.me/wp-content/uploads/2018/10/t2d-2015-study.pdf
https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jbmr.1631
Υδροθεραπεία Παχέως εντέρου.
Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι βασικής σημασίας για την υγεία μας και κλειδί για τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας. Μία απλή και σχετικά ασφαλής τεχνική βελτίωσης της λειτουργικότητας του εντέρου (ισορροπία μικροβιώματος, κινητικότητα εντέρου κτλ) είναι η υδροθεραπεία παχέως εντέρου. Η εφαρμογή της μπορεί να ωφελήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας από δυσκοιλιότητα και φουσκώματα μέχρι πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, αλλεργίες κτλ. Η υδροθεραπεία περιλαμβάνει πλύση του παχέως εντέρου με μεγάλη ποσότητα καθαρού, φιλτραρισμένου νερού (5-15 λίτρα) και στη συνέχεια έγχυση στο παχύ έντερο διαλύματος προβιοτικών ώστε να βελτιωθεί η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Γίνεται κυρίως επαγγελματικά σε ανάλογα κέντρα
αλλά είναι δυνατόν να γίνει και στο σπίτι. Υπάρχουν έτοιμα σετ για το σκοπό αυτό όπως αυτό εδώ, ενώ παρακάτω οδηγίες για εφαρμογή στο σπίτι με τελείως αυτοσχέδιο εξοπλισμό.
Εφαρμογή υδροθεραπείας στο σπίτι
Θα χρειαστούμε:
- Ένα πλαστικό μπιτόνι με κάνουλα 10lt
- Αλφαδολάστιχο 8mm (από σιδηρικά - χρώματα)
- Καθετήρες αερίων (επιλέγουμε τον CH30 - γκρί)
- Μία σύριγγα 100ml (σίτισης)
- Ένα πουάρ για υποκλισμό 140ml
- Ποιοτικά προβιοτικά σε σκόνη, πχ Vivomix 450bl
- Κάποια ακόμη οικιακά υλικά όπως μίξερ χειρός, μικρή σκάλα, άδειο κουπάκι γιαουρτιού κτλ.
Πως κάνουμε υδροθεραπεία
Ιδανικά η υδροθεραπεία γίνεται μέσα στο WC εφόσον είναι ευρύχωρο και μπορουμε βάζοντας κάτω ένα χαλάκι η απλά λιγες εφημερίδες, να ξαπλώσουμε στο πάτωμα.
Αν αυτό δεν γίνεται, μπορούμε να την κάνουμε σε διπλανό χώρο με εύκολη πρόσβαση στο WC.
Ξεκινάμε συνδέοντας το αλφαδολάστιχο στη βάνα του μπιτονιού (1) και τον σωληνα αερίων στην άλλη άκρη του αλφαδολάστιχου (2). Γεμίζουμε το μπιτόνι ως τη μέση (5lt) με καθαρό φιλτραρισμένο νερό (από βρύση με φίλτρο) και περιμένουμε μέχρι το νερό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (1-2 ώρες). Απλώνουμε εφημερίδες η χαλάκι στο πάτωμα, και στήνουμε το μπιτόνι ακριβώς δίπλα στις εφημερίδες, σε ύψος περίπου 1m (πχ σε μικρό σκαλάκι όπως φαίνεται δίπλα). Σταθεροποιούμε το μπιτόνι πχ με χαρτοταινία ή με σχοινί (3). Ετοιμάζουμε τον υπόλοιπο εξοπλισμό όπως φαίνεται δίπλα, δηλαδή έχουμε ετοιμα για χρήση χαρτί κουζίνας, υγρά μαντηλάκια, απλά γάντια, βαζελινη και μία χαρτοσακούλα για σκουπίδα.
Ξαπλώνουμε στις εφημερίδες και βεβαιωνόμαστε ότι φτάνουμε εύκολα το διακόπτη του μπιτονιού (που ανοίγει τη ροή του νερού). Φοράμε γάντια, βάζουμε λίγο βαζελινη στην άκρη του σωλήνα και πολύ αργά, όχι απότομα, εισάγουμε τον σωλήνα στο έντερο μας (περίπου ο μισός σωλήνας αερίων να μπεί στο έντερο). Με το καθαρό μας χέρι ανοίγουμε το διακόπτη να αρχίσει η ροή του νερού προς το έντερο ενώ με το άλλο χέρι κρατάμε σταθερό το σωλήνα να μην βγει (για ασφάλεια τον κρατάμε συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της υδροθεραπείας).
Σύντομα θα αρχίσουμε να νιώθουμε μια διάταση - ενόχληση στην κοιλιά καθώς το έντερο αρχίζει να γεμίζει με νερό. Κλείνουμε το διακόπτη και περιμένουμε λίγο να ηρεμήσει η αίσθηση κάνοντας ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά μας. Μόλις νιώσουμε καλά (σε 1-2 λεπτά), ανοίγουμε πάλι το διακόπτη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μετά από κάποιες επαναλήψεις, η ενόχληση-φουσκωμα θα γίνει έντονη και θα έχουμε τάση για αφόδευση. Κλείνουμε ξανά το διακόπτη και χρησιμοποιόντας υγρό μαντηλάκι αφαιρούμε τον σωλήνα (τον σκουπίζουμε και τον βάζουμε μέσα στη χαρτοσακούλα). Καθόμαστε στο WC και αφοδεύουμε. Η κένωση θα είναι σαν διάρροια και σε ώσεις. Αδειάζουμε το έντερο τελείως, και αφού καθαριστούμε επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 1-2 φορές ακόμη μέχρι να τελειώσουν τα 5 λίτρα από το μπιτόνι. Αφού πλυθούμε και καθαριστούμε και την τελευταία φορά, προχωράμε στην ετοιμασία του διαλύματος προβιοτικών: Γεμίζουμε το κουπάκι γιαουρτιού με καθαρό νερό, ρίχνουμε μέσα 2 φακελάκια Vivomix 450bil και ανακατεύουμε με το μιξεράκι χειρός για να γίνει ομογενές μίγμα.
Χρησιμοποιώντας τη σύριγγα σίτισης αναρροφούμε το διάλυμα όπως φαίνεται δίπλα και το βάζουμε στο πουάρ υποκλυσμού (πιέζουμε το πουάρ με το χέρι, εφαρμόζουμε τη σύριγγα και την αδειάζουμε μέσα όπως φαίνεται δίπλα). Στη συνέχεια τοποθετούμε το επιστόμιο, βάζουμε λιγο βαζελινη στην άκρη και κάνουμε υποκλυσμό. Αυτή τη φορά δεν πηγαίνουμε άμεσα τουαλέτα, αντίθετα το κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε και ιδανικά παίρνουμε τις παρακάτω στάσεις για να προχωρήσει το διάλυμα όσο πιο ψηλά στο έντερο γίνεται (μένουμε σε κάθε στάση για 10-20 δευτερόλεπτα - μετράμε αργά ως το 10):
1. Σηκωνόμαστε στη στάση γέφυρα
2. Γυρίζουμε στο αριστερό μας πλάγιο
3. Ξανά στάση γέφυρα
4. Γυρίζουμε στο δεξί μας πλάγιο
5. Σηκωνόματε όρθιοι.
Όταν έχουμε ξανά έπειξη για αφόδευση (πχ μισή ώρα αργότερα) ενεργούμαστε τελευταία φορά, και είμαστε έτοιμοι.
Η υδροθεραπεία μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα.
Αντενδείξεις - Παρενέργειες
Η υδροθεραπεία γενικά είναι αρκετά ασφαλής διαδικασία αρκεί να γίνει με προσοχή όπως περιγράφεται παραπάνω η σε ειδικευμένο κέντρο. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες η θεραπεία αντενδείκνυται. Αυτές είναι κυρίως οι ραγάδες του πρωκτού η οξεία αιμορροιδοπάθεια, η νόσος Chron, ο καρκίνος παχέως εντέρου, η πρόσφατη επέμβαση στην κοιλιά, η σοβαρή νεφρική και καρδιαγγειακή νόσος, η αρρύθμιστη υπέρταση, και η εγκυμοσύνη. Απο παρενέργειες, παρότι σπάνιες και συνήθως ήπιες, έχουν αναφερθεί φουσκώματα, διάρροιες, κοιλιακό άλγος, έμετος και διαταραχές ηλεκτρολυτών.
Βελτίωση ραιβοποδίας - βλαισοποδίας στα παιδιά
Οδηγίες για βλαισά πόδια στα παιδιά (όταν τα ποδαράκια γυρίζουν προς τα έξω).
- θεραπεία (5-10 λεπτά καθημερινά):
-
Μασάζ στο πέλμα με τη ράχη του χεριού, ήπιο όχι δυνατό για 2'
-
Βούρτσισμα του ποδιου με μαλακή βούρτσα (για αισθητική διέγερση, 1-2 λεπτά).
-
Ξυπόλυτο βάδισμα όσο περισσότερο γίνεται και κυρίως στην άμμο (καλοκαίρι)
-
Ασκήσεις σύλληψης (σήκωμα απο το πάτωμα και μετακίνηση αντικειμένων με τα δακτυλα του ποδιού, πχ πετσέτα στο παρακάτω βίντεο).
-
Κύλιση πέλματος σε πλάστη (το κάνει ο γονιός και το παιδί μιμείται - βίντεο παρακάτω, 2η άσκηση).
-
Περπάτημα κυρίως στα δάκτυλά αλλά και στη φτέρνα του ποδιού (επίσης με μίμηση).
Το βίντεο αυτό έχει και άλλες ασκήσεις που μπορούμε να βάλετε αργότερα για ποικιλία, τα παραπάνω είναι τα βασικά.
Οδηγίες για ραιβά πόδια στα παιδιά (όταν τα ποδαράκια γυρίζουν προς τα μέσα).
- θεραπεία (5-10 λεπτά καθημερινά):
-
Βαθύ, δυνατό μασάζ στο πέλμα με τη ράχη του χεριου ακριβώς πίσω απο τις κεφαλές των μεταταρσίων (πράσινη βούλα δίπλα).
-
Βούρτσισμα του ποδιου με μαλακή βούρτσα (για αισθητική διέγερση, 1-2 λεπτά).
-
Ξυπόλυτο βάδισμα και παιχνίδι στην άμμο
-
Περπάτημα κυρίως στις πτέρνες αλλά και στις μύτες του ποδιού.
Μόσχος Δημήτρης, Ορθοπαιδικός,
Μάιος 2024 (Ενημέρωση Ιούλιος 24)