top of page

Manual τεχνική ABC

Advanced Biostructural Correction  (ABC)

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή manual τεχνική που 

αποκαθιστά την εμβιομηχανική ισορροπία της σπονδυλικής στήλης και αντιμετωπίζει με επιτυχία οχι μόνο μυοσκελετικούς πόνους αλλά και εμβιομηχανικά

προβλήματα της σπονδυλικής στήλης όπως κύφωση, σκολιωση, σπονδυλοαρθροπάθεια καθώς και τις συνέπειες τους.

Βασική αρχή

Αναπτύχθηκε απο τον αμερικανό χειροπράκτη Jesse Judcovich ο οποίος έχοντας μηχανολογικό υπόβαθρο, έκανε μία σημαντική ανακάλυψη που καθοδήγησε και την εξέλιξη της τεχνικής: υπάρχουν οστά εκτός της θέσης τους (υπεξαρθρήματα) που το σώμα μπορεί να διορθώσει (αλλά δεν το κάνει) και άλλα που απλά

δεν μπορεί γιατί δεν έχει μύες προς την κατεύθυνση που χρειάζεται - οπότε αναγκάζεται να αντιρροπήσει με άλλους μηχανισμούς (πχ κάμψη, έκταση και στροφή καθώς και δημιουργία άλλων υπεξαρθρημάτων).  Συνεπώς για μία επιτυχή θεραπεία θα πρέπει να αναγνωριστούν και να διορθωθούν αυτά και μονο τα υπεξαρθρήματα που το σώμα δεν μπορεί μόνο του να διορθώσει οπότε όλες οι αντιρροπήσεις (όπως η κύφωση και η σκολιωση) διορθώνονται στη συνέχεια αυτόματα.

Η τεχνική ειναι πολύ διαφορετική απο όλες τις άλλες manual τεχνικές, τόσο στην ακρίβεια της διάγνωσης όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

 

Μηχανισμός παθολογίας 

Όλα τα οστά στο ανθρώπινο σώμα ειναι δυνατόν να μετακινηθούν ελαφρά από τη θέση τους, κάτι που ονομάζουμε υπεξάρθρημα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απο ατύχημα (πχ χτύπημα ή απότομη κίνηση) είτε απο παρατεταμένη κακή στάση του σώματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά διορθώνονται απο μόνα τους είτε με έλξη απο τους κατάλληλους μύς, είτε με άλλο μηχανισμό ( πχ με τις κινησεις του αυχένα οι αυχενικοί σπόνδυλοι ανατάσσονται αυτόματα). Ωστόσο υπάρχουν κάποια υπεξαρθρήματα που δεν μπορούν να διορθωθούν αυτόματα γιατί απλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μύες  - ή κάποιος άλλος μηχανισμός για να τα τραβήξει.

Στους σπονδύλους (θωρακικούς και οσφυικούς) αυτό συμβαίνει στα πρόσθια υπεξαρθρήματα. Αν ένας σπόνδυλος μετατοπιστεί μπροστά (πχ απο ένα χτύπημα

στην πλάτη), κλειδώνει στην θέση αυτή με όλη την υπερκείμενη σπονδυλική στήλη μαζί του. Αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές και σε διάφορους σπονδύλους στη διάρκεια της ζωής - γι' αυτό και οι ηλικιωμένοι γέρνουν

πάντα μπροστά και όχι πίσω (τα πίσω υπεξαρθρήματα διορθώνονται αυτόματα).  Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διορθώσει τα πρόσθια υπεξαρθρήματα, 

προσπαθεί να τα αντιρροπήσει κυρίως  με έκταση του κορμού ώστε να

αποκατασταθεί η ισορροπία. Αν το αρχικό εξάρθρημα είχε και μικρή στροφή, τότε και η αντιρρόπηση περιλαμβάνει και  στροφή προς την αντίθετη κατεύθυνση (δημιουργία 

σκολίωσης). Ωστόσο η πρόσθια μετατόπιση παραμένει και με τον καιρό η αυξημένη πίεση στα πρόσθια στοιχεία της σπονδυλικής στήλης οδηγεί στην εκφύλιση τους και συχνά σε οπίσθιες προβολές των δίσκων ενώ με τον καιρό λόγω της αστάθειας γίνονται κι άλλα υπεξαρθρήματα - που το σώμα προσπαθεί να αντιρροπήσει με περαιτέρω έκταση και στροφή του κορμού. Με τον τρόπο αυτό η σπονδυλική στήλη αναπτύσσει αντιρρόπηση πάνω στην αντιρρόπηση και σταδιακά κλειδώνει και στρίβει σαν ελατήριο προς πολλές κατευθύνσεις προσπαθώντας να αποκαταστήσει την χαμένη ισορροπία της επειρεάζοντας και τον υπόλοιπο σκελετό (πχ μείωση της θωρακικής κοιλότητας, ανισοσκελία κτλ).

Τα εσωτερικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες, γαστρεντερικό σύστημα) πιέζονται και δυσλειτουργούν προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων. Παράλληλα, ο νωτιαίος μυελός διατείνεται μέσα στην παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα τεντώνονται προκαλώντας πόνους και άλλα προβλήματα (όπως μουδιάσματα στα άκρα, κακή ισορροπία, δυσχέρεια σκέψης και συγκέντρωσης κ.α) ενώ οι μήνιγγγες (μεμβράνες που καλύπτουν τον νωτιαίο μυελό) κάνουν συμφύσεις - δηλ κολλάνε μεταξύ τους - στα σημεία που πιέζονται.

Θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος να διοθρωθεί μία κλειδωμένη σπονδυλική στήλη είναι να εντοπιστούν οι πρόσθια παρεκτοπισμένοι σπόνδυλοι και να διορθωθούν. Μόλις γίνει αυτό, οι αντιρροπήσεις διορθώνονται αυτόματα καθώς πλέον δεν εχουν λόγο ύπαρξης και η σπονδυλική στήλη ξεκλειδώνει, ανορθώνεται και υποχωρούν όλα τα προβλήματα που οφειλόταν στην κακή μηχανική και την μηνιγγικό τάση. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να απελευθερωθούν πρώτα οι μηνιγγικές συμφύσεις, κάτι που γίνεται - κατόπιν εντοπισμού της θέσης τους - με πολύ συγκεκριμένα μηνιγγικά release (ακραίες διατάσεις της σπονδυλικής στήλης).

Ο εντοπισμός των υπεξαρθρημάτων γίνεται με ειδική τεχνική (υπινιακό τέστ ισορροπίας) καθώς πιέζουμε διαδοχικά όλους τους σπονδύλους και ελέγχουμε για αντίδραση αστάθειας του σώματος στους υπινιακούς μύες. Κατόπιν, το υπεξάρθρημα διορθώνεται με μπλοκάρισμα του επόμενου σπονδύλου και

ελεγχόμενη, ήπια πίεση της υπερκείμενης σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω (ανάταξη) και τέλος με επανέλεγχο για επιτυχή διόρθωση. 

 

Αποτελέσματα θεραπείας

Τα αποτελέσματα απο την εφαρμογή της τεχνικής είναι εντυπωσιακά:

Το σώμα ανορθώνεται άμεσα καθώς αποκαθίσταται η ορθή εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης, οι καμπύλες (αυχενική, οσφυική) αποκαθίστανται, η αναπνοή γίνεται ευκολότερη και η κυκλοφορία του αίματος καλύτερη.  Ακόμη, έχουμε συνήθως εντυπωσιακή μείωση του πόνου στον αυχένα, στη μέση αλλά και αλλού (πχ ώμους, γόνατα κτλ) και βελτίωση των άλλων νευρολογικών προβλημάτων καθώς τα νεύρα πλέον δεν πιέζονται στην κλειδωμένη σπονδυλική στήλη. Με την συνέχιση της θεραπείας, χρόνια εμβιομηχανικά προβληματα όπως η σκολίωση και η κύφωση σταδιακά διορθώνονται και αποκαθίστανται.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι σταδιακά αποκαθίστανται και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις (οστεόφυτα, δίσκοπάθεια-δισκοκήλες) καθώς με την αποκατάστασης της εμβιομηχανικής αρμονίας της σπονδυλικής στήλης, οι πιέσεις ομαλοποιούνται και ο οργανισμός αυτόματα αποκαθιστά τις βλάβες.

 Η εφαρμογή της τεχνικής έχει ως τελικό αποτέλεμα οχι μόνο την απαλλαγή του ασθενούς απο μυοσκελετικούς πόνους αλλά ουσιαστικά την σταδιακή επαναφορά της σπονδυλικής του στήλης πίσω στο χρόνο καθώς αποκαθίστανται τα εμβιομηχανικά της προβλήματα και ξεκλειδώνουν οι αντιρροπήσεις και οι συστροφές της. Ο ασθενής μπορεί να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει για χρόνια και βελτιώνεται η φυσιολογία του στο σύνολο της.

Η τεχνική εφαρμόζεται και στο ορθοπαιδικό ιατρείο του Δημητρίου Μόσχου αποκαθιστώντας με επιτυχία οξέα και χρόνια πρόβληματα εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης.

Εισαγωγή στη χειροπρακτική θεραπεία (ABC, KST)

Παράδειγμα συνεδρίας ABC

Επίσημη ιστοσελίδα της τεχνικής

bottom of page