ΜΟΣΧΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδικευθείς στη μέθοδο Ilizarov

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2316 008 908
Οδ. θεραπείας - Περιγραφές V1.2

Θεραπευτικές επιλογές - περιγραφές:
- Επίθεμα με αλουμινόχαρτο (Θεραπεία με τις υπέρυθρες σώματος):
> Πολύ αποτελεσματικό για κάθε μυοσκελετικό πόνο και τελείως δωρεάν!
> Γιατί δουλεύει: Το σώμα μας εκπέμπει συνεχώς θερμότητα με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά την ακτινοβολία αυτή και μας τη γυρίζει πίσω χωρίς να την αλλοιώνει - ως υπέρυθρη θερμότητα (αν ακουμπήσουμε πάνω μας αλουμινόχαρτο θα νιώσουμε ζέστη σαν να έχουμε θερμοφόρα πάνω μας). Η θερμότητα αυτή ακριβώς επειδή είναι υπέρυθρη εισχωρεί βαθιά, θερμαίνει και χαλαρώνει τους ιστούς. Επιπλέον έχει ακριβώς τις συχνότητες που το σώμα μας εκπέμπει (άρα και χρειάζεται όταν νοσεί). Eπειδή το αλουμινόχαρτο δεν είναι καλά να ακουμπάει για μεγάλο διάστημα στο σώμα μας, είναι καλυτερα να κάνουμε θεραπεία καλύπτοντας το με χαρτί, πανί η νάυλον:




> Τρόπος θεραπείας:
Καλύπτουμε το αλουμινόχαρτο είτε με χαρτί (πχ το βάζουμε σε χάρτινο φάκελο η το καλύπτουμε και από τις δύο πλευρές με χαρτί κουζίνας) είτε με λευκό, λεπτό, βαμβακερό ύφασμα (πχ φτιάχνοντας κατάλληλο φάκελο). Προσέχουμε ποια πλευρά είναι η γυαλιστερή καθώς αυτή αντανακλά καλύτερα τη θερμότητα και το σημειώνουμε έξω από το φάκελο η την επικάλυψη (αν κάνουμε θεραπεία για λίγες μέρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλουμινόχαρτο και χωρίς επικάλυψη). Ακουμπάμε το επίθεμα στην περιοχή που πονάει με τη γυαλιστερή πλευρά προς το σώμα (αυτή αντανακλά καλά τη θερμότητα) και τον στερεώνουμε (πχ με επίδεσμο, ρούχα κτλ). Πολύ βολικό είναι να βάλουμε το επίθεμα κάτω από εφαρμοστό ρούχο η ελαστικό νάρθηκα. Πχ για αγκώνα χρησιμοποιούμε ελαστική περιαγκωνίδα και βάζουμε το επίθεμα από κάτω. Για ώμο η αυχένα, χρησιμοποιούμε εφαρμοστό μπλουζάκι (με ζιβάγκο αν θέλουμε για αυχένα) και βάζουμε το επίθεμα από κάτω, στο σημείο που πονάει. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε υπόστρωμα η αντιολισθητικό με επίστρωση αλουμινίου χωρίς να το καλύψουμε. Είναι πιο ανθεκτικά και δεν τσαλακώνουν. Και στην περίπτωση αυτή για λίγες μέρες μπορούμε να ακουμπήσουμε την πλευρά με το αλουμίνιο στο δέρμα, αν συνεχίσουμε μακροχρόνια ακουμπάμε την πλαστική πλευρά προς το δέρμα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εφαρμογή σταδιακή (πχ 1-2 ώρες τη μέρα) η να το αφήσουμε όλο το βράδυ - για όσες μέρες χρειαστεί μέχρι να είμαστε τελείως καλά! Μπορούμε να κάνουμε και σε 2-3 σημεία ταυτόχρονα εφόσον χρειάζεται.
- Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε το επίθεμα σε οξείς τραυματισμούς (πχ διάστρεμμα, θλάση) αλλά αντίθετα τις πρώτες 2-3 μέρες βάζουμε πάγο (παρακάτω). Στη συνέχεια μπορούμε να ξεκινήσουμε το επίθεμα.
Επίσης δεν χρησιμοποιείται πάνω σε έκζεμα, ανοιχές πληγές η πάνω από σημείο με κακοήθεια. Τέλος, δεν καλύπτουμε μεγάλο μέρος του σώματος μας με αλουμινόχαρτο (έστω επικαλυμμένο ως επίθεμα) γιατί θα ανεβεί πολύ η θερμοκρασία του σώματος μας (υπερθερμία) που μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ωστόσο σε μεμονωμένα σημεία η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά ευεργετική.


- Θερμά - Ψυχρά επιθέματα
> Σε πρόσφατο τραυματισμό (πχ διάστρεμμα, χτύπημα), τις πρώτες 1-2 μέρες βάζουμε παγοκύστη (με το πανάκι της). Σε χρονια προβληματα (πχ πόνος στο γόνατο, ώμο κτλ) δοκιμάζουμε είτε ζεστό είτε κρύο και συνεχίζουμε με ότι ανακουφίζει.
> Θερμό επίθεμα: Θερμοφόρα η θερμό επίθεμα, ευχάριστα ζεστό, να μην καίει, 20λεπτά πρωί - βράδυ. Εναλλακτικά έμπλαστρο η θερμαντική αλοιφή. Εναλλακτικά επίθεμα με αλουμινοχαρτο (παραπάνω).
> Κρύο επίθεμα: παγοκύστη Gel φαρμακείου: θεραπεία 5' (με πανί ανάμεσα), διάλειμμα 5' (δεν την βάζουμε κατάψυξη) και ξανά θεραπεία 5'. Επανάληψη 2-3 φορές τη μέρα όσες μέρες χρειάζεται. Εναλλακτική ψυκτική αλοιφή 2-3 φορές τη μέρα.
- Εξισορρόπηση σύγκλισης
> Προτείνω να κάνετε σε οδοντίατρο ‘’εξισορρόπησης σύγκλισης’’ ακολουθώντας όμως τους παρακάτω κανόνες. Κατ’ αρχήν τι σημαίνει εξισορρόπηση σύγκλισης: Όταν κλείνουμε το στόμα και ακουμπάμε τα πάνω και κάτω δόντια (σύγκλιση), κανονικά πρέπει να ακουμπάνε ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές. Αν αυτό δεν συμβαίνει (ακουμπάνε πρώτα από τη μία πλευρά), αναπτύσσονται ασύμμετρες δυνάμεις στους μασητήρες μύες και αυτό αντανακλαστικά επηρεάζει την ισορροπία και την ευθυγράμμιση του υπόλοιπου σώματος. Εξισορρόπηση σύγκλισης σημαίνει ρύθμιση των δοντιών ώστε να ακουμπάνε ταυτόχρονα και συμμετρικά και αυτό βελτιώνει την ευθυγράμμιση όλου του σώματος.
Προτείνω λοιπόν αρχικά να ελέγξετε μόνοι σας αν οι σύγκλιση σας (δήξη) είναι ισορροπημένη ώστε αν δεν είναι, να κάνετε μετά ‘’εξισορρόπηση σύγκλισης’’ ακολουθώντας τους κανόνες που εξηγώ στη συνέχεια.



Α. Πως ελέγχω μόνος μου τη σύγκλιση:
Καθίστε η σταθείτε όρθιοι με το κεφάλι να κοιτάζει ευθεία μπροστά. Κλείστε το στόμα και ακουμπήστε τα δόντια μεταξύ τους για να βρείτε τη θέση που κλείνουν άνετα (συνήθως είναι μόνο μία η θέση που ακουμπάνε καλά μεταξύ τους). Ανοίξτε τα λίγο (ίσα που να μην ακουμπάνε) και πολύ αργά πλησιάστε τα ξανά μέχρι να ακουμπήσουν πάλι, νιώθοντας με προσοχή αν ακουμπάνε ταυτόχρονα οι δύο πλευρές (δεξιά-αριστερά). Κανονικά θα πρέπει να ακουμπήσουν ταυτόχρονα. Αν όχι, χρειάζεται εξισορρόπηση σε οδοντίατρο. Δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο με το κεφάλι να γέρνει πλάγια δεξιά η πλάγια αριστερά. Το πιθανότερο είναι ότι θα διαπιστώσετε πως τώρα δεν ακουμπάνε ταυτόχρονα οι δύο πλευρές αλλά όταν γέρνουμε δεξιά ακουμπάει πρώτα η αριστερή πλευρά και αντίστροφα. Το ίδιο ισχύει και αν γυρίσουμε το κεφάλι δεξιά-αριστερά (πχ στη δεξιά στροφή ακουμπάει πρώτα η δεξιά πλευρά). Εφόσον λοιπόν στην ευθεία θέση δεν ακουμπάνε ταυτόχρονα οι δύο πλευρές, απευθυνόμαστε σε οδοντίατρο για να κάνουμε εξισορρόπηση σύγκλισης, ακολουθώντας όμως του παρακάτω κανόνες:
Β. Κανόνες εξισορρόπησης σύγκλισης:
1. Αποφεύγουμε να τροχίσουμε δόντια αλλά αντίθετα χτίζουμε (δηλ δεν τα κονταίνουμε αλλά τα ψηλώνουμε):
Ο οδοντίατρος συνήθως βάζει καρμπόν ανάμεσα στα δόντια, εμείς δαγκώνουμε δυνατά και όπου ‘’γράψει’’ περισσότερο το καρμπόν, σημαίνει ότι ακουμπάει πιο πολύ, οπότε τα τροχίζει για να ακουμπάνε όλα τα δόντια συμμετρικά όπως περιγράφει κι εδώ (στο ‘’εξισορρόπηση σύγκλισης’’):
https://www.drpap.eu/services_TMJ-therapy_gr.html
Εμείς όμως θα ζητήσουμε από τον Οδοντίατρο, αντί να τροχίσει όποια δόντια ακουμπάνε πρώτα, αντίθετα να ‘’χτίσει τα απέναντι’’. Δηλαδή να τα ανυψώσει με ρητίνη και μετά βάζοντας ξανά καρμπόν να τροχίσει την ανύψωση που έκανε μέχρι να ακουμπάνε συμμετρικά με τα απέναντι. Το αντίθετο (να τροχίσει δηλ το σημείο που ακουμπάει πρώτο) μπορεί να γίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (πχ σε σφράγισμα που έχει ήδη χτιστεί πολύ ψηλό κτλ).
2. Δαγκώνουμε στο καρμπόν του οδοντιάτρου με το κεφάλι ευθεία!
Ο οδοντίατρος συνήθως μας δίνει να δαγκώσουμε στο καρμπόν ενώ έχουμε το κεφάλι γυρισμένο προς αυτόν, κάτι που όπως είδαμε αλλάζει τον τροπο που δαγκώνουμε (τη σύγκλιση). Εμείς λοιπόν, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που μας δίνει καρμπόν, γυρίζουμε το κεφάλι ευθεία και ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ δαγκώνουμε. Μετά γυρίζουμε ξανά προς τον οδοντίατρο για να συνεχίσει την εργασία του.
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, η εξισορρόπηση σύγκλισης θα γίνει με ακρίβεια και αυτό θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση και του υπόλοιπου σώματος (συχνά θα ανακουφίσει από ενοχλήσεις και πόνους κυρίως του αυχένα αλλά κάποιες φορές και αλλού).

Οικιακές αλοιφές - καταπλάσματα
- Κατάπλασμα με κρεμμύδι και αλάτι
Χτυπάμε στο μπλέντερ μισό κρεμμύδι με μια κουταλιά σούπας αλάτι (φυσικό θαλασσινό) να γίνει πολτός, κάτω από απορροφητήρα για να προστατέψουμε τα μάτια μας. Σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά και βάζουμε μικρή ποσότητα στην περιοχή που πονάει. Το καλύπτουμε τελείως με αδιάβροχο αυτοκόλλητο επίθεμα, πχ αυτό. Αφήνουμε όλο το βράδυ και επαναλαμβάνουμε όσες μέρες χρειαστεί. Όση πάστα κρεμμυδιού περισσέψει τη βάζουμε σε βαζάκι και στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε απλώς μία παχιά φέτα κρεμμύδι με αλάτι στο σημείο του πόνου και να τη στερεώσουμε όπως παραπάνω. Το κρεμμύδι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το αλάτι βοηθάει με οσμωτικό τρόπο.


Επάλειψη με Λάδι σκόρδου:
Το λάδι σκόρδου (είτε εμπορίου είτε σπιτικό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μυσκελετικούς πόνους (επάλειψη, εντριβή η και κατάπλασμα) καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βάζουμε λίγο λάδι στο σημείο του πόνου, κάνουμε απαλή εντριβή και καλύπτουμε το σημείο με αδιάβροχο αυτοκόλλητο επίθεμα. Αφήνουμε όλο το βράδυ και επαναλαμβάνουμε όσες μέρες χρειαστεί.
Κεραλοιφή με πιπέρι καγιέν και λάδι άρνικας:
Το πιπέρι καγιέν (που έχει καψαικίνη), όπως και η άρνικα, έχουν φυσική αντιφλεμονώδη και αναλγητική δράση. Θα χρειαστούμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, 2 κουταλιές γλυκού λάδι άρνικας, 2 κουταλιές του γλυκού πιπέρι καγιέν σε σκόνη, 1 κουταλιά σούπας τριμμένο κερί μέλισσας και ένα γυάλινο βαζάκι για αποθήκευση (προαιρετικά και λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια (πχ δεντρολίβανο, μέντα). Βάζουμε στο γυάλινο βαζάκι όλα τα υλικά μας εκτός από τα αιθέρια έλαια και τα λιώνουμε σε μπεν-μαρί ανακατεύοντας συνεχώς (χρησιμοποιούμε ένα κατσαρολάκι λίγο μεγαλύτερο από το βαζάκι μας μέσα στο οποίο βάζουμε λίγο νερό και το βαζάκι). Βγάζουμε από τη φωτιά το βαζάκι (με γάντια) και αν θέλουμε προσθέτουμε αιθέρια έλαια. Αφήνουμε να κρυώσει, η κεραλοιφή μας στερεοποιείται και είμαστε έτοιμοι. Αλείφουμε την πονεμένη περιοχή 1-2 φορές τη μέρα.


Επίθεμα με φύλλα από λάχανο:
Το επίθεμα αυτό είναι παραδοσιακή θεραπεία για μυϊκούς πόνους, ειδικά αν υπάρχει πρήξιμο (οίδημα), πχ γόνατο, αστράγαλος κτλ. Χρησιμοποιούμε καθαρά, πλυμένα φύλλα λάχανου, κόβουμε τα ‘’κοτσάνια’’ για να είναι μαλακά, τα πιέζουμε να σπάσουν ελαφρά (να μην διαλυθούν όμως τελείως), τα βάζουμε στην πονεμένη περιοχή και τα σταθεροποιούμε καλύπτοντας τα πχ με επίδεσμο. Αφήνουμε όλο το βράδυ και επαναλαμβάνουμε όσες μέρες χρειαστεί. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες του λάχανου (όπως η σουλφοραφάνη και οι ανθοκυανίνες), βοηθούν στην μείωση του οιδήματος και του πόνου.
- Μπάνιο με άλατα Epsom
Το λουτρό με άλατα Epsom (θειικό μαγνήσιο) είναι γνωστή θεραπεία για πόνους των μυών και αρθρώσεων (το μαγνήσιο βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και την ανακούφιση από τον πόνο). Γίνονται είτε με λεκάνη (πχ για χέρια-πόδια) είτε στη μπανιέρα (όλο το σώμα). Γεμίζουμε τη λεκάνη ή τη μπανιέρα με ζεστό νερό (ευχάριστο, όχι καυτό), ρίχνουμε 3κ. σούπας (λεκάνη) ή μια κούπα (μπανιέρα) άλατα Epsom και προαιρετικά λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια (πχ λεβάντα, ευκάλυπτο κτλ). Ανακατεύουμε και βάζουμε το πονεμένο μέλος (η μπαίνουμε στη μπανιέρα) για 15-20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά όσες μέρες χρειαστεί. Είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό πριν και μετά τη θεραπεία για επαρκή ενυδάτωση.
