top of page

Διατροφή - Xtra

Πλήρης λίστα τροφίμων για διατροφή χωρίς Λεκτίνες

(Dr Goundry Food List - Επιτρεπόμενα και μη τρόφιμα)

1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ:

ΛΑΧΑΝΙΚΑ (πχ μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο, ρόκα, λαχανάκια Βρυξελλών και ραπανάκια).

> Τρώμε άφθονα - επιδιώκουμε κατανάλωση:

Μαρούλι

μπρόκολο

λάχανο (πράσινο και κόκκινο)

κουνουπίδι

Λαχανίδες

Λαχανάκια Βρυξελλών

φυλλώδη χόρτα

παντζάρια (ωμά)

καρότα (και το πράσινο φύλλωμα)

παστινάκι

μανιτάρια

μπάμιες

Ρόκα

Ραδίκι

Ραπανάκι

πράσα

αγκινάρες

σπαράγγι

βολβοί φαγώσιμοι (πχ παντζάρι)

ξινολάχανο (ωμό)

Σέσκουλο

βλαστοί μπαμπού

Κρεμύδι

σκόρδο

σέλινο

Βασιλικός

Κάρδαμο

τζίντζερ (και ρίζα)

καρδιές φοίνικα

αγκινάρες Ιερουσαλήμ

κόλιαντρο

Ταραξάκο

αντίδι

μάραθο

μέντα

μαϊντανός

φύκια

Λίστα χωρις Λεκτινες

ΛΙΠΑΡΑ ΦΡΟΥΤΑ:

Αβοκάντο (ένα την ημέρα)

Ελιές, όλων των ειδών

 

ΛΑΔΙΑ

Ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)

λάδι αβοκάντο

λάδι καρύδας

μουρουνέλαιο (οι γεύσεις λεμονιού και πορτοκαλιού δεν έχουν γεύση ψαριού)

λάδι macadamia

λάδι MCT

λάδι καρυδιού

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ (½ φλιτζάνι την ημέρα)

αμύγδαλα (μόνο αποφλοιωμένα) - και λίγα (έχουν οξαλικά)

καρύδια

φουντούκια

καρύδια μακαντέμια

πεκάν

φιστίκια Αιγίνης

βούτυρα ξηρών καρπών (αμυγδάλου αποφλοιωμένα μόνο)

σουσάμι

ταχίνι (πάστα σουσαμιού)

κουκουνάρι

καρύδα (όχι νερό καρύδας)

γάλα καρύδας (χωρίς ζάχαρη)

λιναρόσπορος

σπόροι κάνναβης

σπόροι ψυλλίου

κεχρί

 

ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΑΜΥΛΑ

πράσινες μπανάνες

πράσινο μάνγκο

πράσινη παπάγια

Λωτοί

Γογγύλι

ζαχαρόχορτο (σόργο)

γλυκοπατάτες ή γιαμ

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (Μόνο ανοιχτής αλιείας,

                            όχι ιχθυοτροφείου)

Σαρδέλες

γαύροι

καλαμάρι/καλαμάρι

μύδια

Σολομός Αλάσκας

Κάβουρας

γαρίδες (μόνο άγριες)

τόνος (κονσέρβα)

λαβράκι γλυκού νερού

 

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ Ελευθέρας βοσκής (4 ουγκιές την ημέρα)

κοτόπουλο

πάπια

Θηράματα (φασιανός, ορτύκια κτλ)

χήνα

αυγά ελευθέρως βοσκής ή ωμέγα-3 (έως 4 ημερησίως)

 

 

ΚΡΕΑΣ (100% ελευθέρας βοσκής - με χόρτο)

βοδινό

χοιρινό

Αρνί-κατσίκι

Βίσσωνας

ροδάκινα

δαμάσκηνα

βατόμουρα

κεράσια

εσπεριδοειδή (χωρίς χυμούς-αποχυμωμένα)

ακτινίδια

ρόδια

σμέουρα

φράουλες

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ

(1 γιαούρτι και ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, λοιπά ελεύθερα)

 

Τυρί-γιαούρτι-κεφίρ από αιγοπρόβειο γάλα

βούτυρο βουβάλου

τυριά από την Ελβετία/Γαλλία/Ιταλία (με καζείνη Α2)

Γάλα καζεΐνης Α2

γιαούρτι καρύδας (απλό)

ΒΟΤΑΝΑ, ΜΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΧΑΡΙΚΑ
Όλα γενικά τα βότανα-μπαχαρικά εκτός από μπούκοβο

                                                                 (νιφάδες τσίλι)

μαγιονέζα αβοκάντο

μουστάρδα

διατροφική μαγιά

θαλασσινό αλάτι (ιδανικά ιωδιούχο)

εκχύλισμα βανίλιας (καθαρό)

ξύδια (οποιαδήποτε χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

wasabi

ΑΛΕΥΡΑ από:

καρύδα

Λιναρόσπορο

κεχρί

σόργο

σουσάμι (και σπόροι)

κάστανο

φουντούκι

αραρούτι

κασάβα

γλυκοπατάτα

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Αλουλόζη (αναζητήστε μη μή γενετικά τροποποιημένη)

Ερυθριτόλη

Ινουλίνη

στέβια

ξυλιτόλη

 

———-

2. ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ:

 

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΕΣ, ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ψωμί

δημητριακά

μπισκότα

ζυμαρικά

αρτοσκευάσματα

πατάτες-πατατάκια

ΦΡΟΥΤΑ

(Περιορίστε σε μία μικρή μερίδα τα Σαββατοκύριακα και μόνο όταν αυτό το φρούτο είναι στην εποχή του)

(Οι καλύτερες επιλογές είναι οι σπόροι ροδιού και φρούτων του πάθους, ακολουθούμενοι από σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες και μετά τα βατόμουρα)

  -> Τρώμε όσο θέλουμε αν κάνουμε ανάστροφη εκχύμωση (πετάμε το χυμό, τρώμε τον πολτό):

μήλα

Αχλάδια

βερίκοκα

νεκταρίνια

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ-ΡΙΖΙΑ

Σιτάρι (δεν γίνεται σε χύτρα ταχύτητας)

κριθάρι (δεν γίνεται σε χύτρα ταχύτητας)

Σίκαλη

Βρώμη

Χαρούπι

καστανό ρύζι

πλιγούρι

καλαμπόκι (και προϊόντα)

κινόα

σιταρόχορτο

λευκό ρύζι (εκτός από το μαγειρεμένο σε χύτρα ταχύτητας λευκό ρύζι μπασμάτι πχ από Ινδία)

ΖΑΧΑΡΗ & ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Ζάχαρη (και η βιολογική-καστανή)

Σιρόπη αγαύης

Ζάχαρη καρύδας

μαλτοδεξτρίνη

Ασπαρτάμη,

Σουκραλόζη

acesulfame-K

σακχαρίνη

ΛΑΧΑΝΙΚΑ (όσα είναι με αστεράκι είναι οκ αν μουλιαστουν, αλλαχτεί το νερό και μαγειρευτούν σε χύτρα ταχύτητας):

φασόλια* (όλα, συμπεριλαμβανομένων των φύτρων)

ρεβίθια* (συμπεριλαμβανομένου του χούμους)

όσπρια*

φακές* (όλες)

αρακάς

σόγια και πρωτεΐνη σόγιας

τόφου

πρωτεΐνη μπιζελιού

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ

αμύγδαλα με φλούδα

κάσιους

φιστίκια (τα Αιγίνης είναι οκ)

σπόροι κολοκύθας

ηλιόσποροι

σπόρους chia

ΦΡΟΥΤΑ (ΜΕΡΙΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

(Όσα είναι με αστερίσκο είναι οκ αν αποφλοιωθούν και αφαιρεθούν οι σπόροι ή γίνουν σε χύτρα ταχύτητας):

ντομάτες*

πιπεριές*

μελιτζάνες*

τσίλι*

αγγουρια*

Κολοκυθάκια-κολοκύθα*

πεπόνια-καρπούζια

γκότζι μπέρι

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ Α1 ΚΑΖΕΪΝΗ

Aγελαδινό γάλα/βούτυρο/γιαούρτι/τυρί/κεφίρ

ΛΑΔΙΑ

Καλαμποκέλαιο

Βαμβακέλαιο

Κραμβέλαιο

Ηλιέλαιο

Σογιέλαιο

μερικώς υδρογονωμένα έλαια (πχ Βιτάμ)

ΒΟΤΑΝΑ & ΜΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ

κέτσαπ

μαγιονέζα (εκτός από μαγιονέζα αβοκάντο)

κόκκινες νιφάδες τσίλι

σάλτσα σόγιας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα είδη με αστερίσκο μπορούν να επανεισαχθούν σταδικά, εάν αφαιρεθεί η φλούδα και οι σπόροι και μαγειρευτούν υπό πίεση.

Ψωμί noLect

Ψωμί και Σοκολάτα για δίαιτα χωρίς Λεκτίνες

 

Ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου η λιναρόσπορου (Video):

-> Αναμυγνύουμε σε μεγάλο μπώλ:

150 γρ  (1 κούπα γεμάτη) αλεύρι αμυγδάλου (λευκό)  η λιναρόσπορου

30 γρ (3 κ. Σούπας γεμάτες) αλεύρι καρύδας (η επιπλέον λιναρόσπορου)

30 γρ (3 κ. Σούπας γεμάτες) φλοιός ψύλλιο σκόνη

2 κ γλυκού Baking Powder

1κ σούπας Ερυθριτόλη (προαιρετικά).

Αφού αναμίξουμε καλά, προσθέτουμε:

3κ γλυκού μηλόξυδο

2 κ σούπας ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)

1 κούπα πολύ ζεστό νερό

-> Αναμυγνύουμε ξανά (αρχικά με σπάτουλα λόγω του ζεστού νερού και σύντομα με το χέρι) και πλάθουμε για λίγο το ζυμάρι μας

Κάνουμε μικρά ψωμάκια, βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε (πάνω

κάτω 180, 60’ η όσο χρειαστεί). Έτοιμο

Ψωμί με αλεύρι σόργου και καρύδας:

Θα χρειαστούμε:

 - 150γρ αλεύρι σόργου

 - 70γρ αλεύρι καρύδας

 - 2 κ γλυκού Κόμμι ξανθάνης

  -3 κ. σούπας Φλοιό Ψύλλιο σκόνη

  - Ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη (μισό φακελάκι)

  - 2 κ. σούπας ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο).

  - 3 κ γλυκού μηλόξιδο.

  - 1/2 κ γλυκού μέλι (δεν θα μείνει στο ψωμί - είναι για τη μαγιά).

 Εκτέλεση:

-> Βάζουμε μισό ποτήρι ζεστό (οχι καυτό) νερό σε μικρό μπώλ και διαλύουμε το μέλι. Ρίχνουμε την ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά (η μαγιά ενεργοποιείται τρώγοντας το μέλι και αφρίζει).

-> Αναμυγνύουμε σε μεγάλο μπώλ όλα τα στεγνά υλικά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα υγρά υλικά + όσο επιπλέον ζεστό νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μαλακή (ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό) και να μην κολλάει - ζυμώνουμε για τουλάχιστον 5'. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (πχ στο φούρνο με αναμμένο φωτάκι) για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Πλάθουμε μικρά ψωμάκια, τα βάζουμε σε λαδόκολλα, βρέχουμε ελαφρά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε ξανά στο φούρνο με αναμμένο το φωτάκι για άλλα 30' να φουσκώσουν.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (πάνω

κάτω) για περίπου 60’ μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.

   -- > Δοκιμάστε τα ψωμάκια κομμένα στη μέση με κατσικίσιο κασέρι στο γκριλ για 15 λεπτά - γίνονται πολύ νόστιμα σαν τοστάκια!

Ψωμί 2
Σοκολατα NoLect

Σοκολάτα Υγείας με Λακτουλόζη η ερυθριτόλη (Video με παρόμοια συνταγή)!

Βάζουμε σε μπεν-μαρί:

8 κύβους (η 1/3 κούπας) βούτυρο κακάο (έχουν και τα φαρμακεία).

1 κουταλιά σούπας βούτυρο αμυγδάλου λευκό (χωρίς φλούδα)

1,5 κ σούπας λάδι καρύδας

1,5 κ σούπας κακάο 100%

2κ σούπας σιρόπι λακτουλόζης (Duphalac) η ερυθριτόλη σε σκόνη

1 βανίλια, ελάχιστο αλάτι.

Αφού λιώσουν και ανακατέψουμε καλά το μείγμα, το αφήνουμε να κρυώσει ως 25βαθμους (ψυγείο η έξω) αναμιγνύοντας κατά διαστήματα.

Θερμαίνουνε ξανά στο μπεν μαρί ανακατεύοντας με προσοχή για λιγο μέχρι να πιάσει ακριβώς ως 30βαθμους (χρειαζόμαστε θερμόμετρο τροφίμων).

Βάζουμε το μίγμα σε καλούπια σιλικόνης, το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει και είμαστε έτοιμοι!

bottom of page